Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2017. Szeptember 30. 10:24, szombat | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

A Föld legnagyobb katonaszobra - felavatták Miskahuszár szobrát Pákozdon

A Föld legnagyobb katonaszobra - felavatták Miskahuszár szobrát Pákozdon

A 70 tonnás, 12,5 méter magas Miskahuszár-szobor, Magyarország legnagyobb szabadtéri szobra, amit a Magyar Honvédelem napján, katonai tiszteletadással avattak fel.

Rohonczi István alkotása magánkezdeményezésre és magántőkéből valósult meg. A Föld legnagyobb méretű, katonaszobra a pákozdi Bogár halmon.

A pákozdi csatához kapcsolódó, hivatalos megemlékezést követően, katonai ceremóniával, díszőrséggel, katonazenekarral, ágyúlövéssel és történelmi zászlókkal avatták fel Miskahuszár szobrát Pákozdon. Az alkotás a Bogár halmon áll, amelyen a történészek szerint egykoron Jellasics, horvát bán sátra is állhatott. Létrehozása 12 év munkájának köszönhető, a kivitelezés közel 100 millió forintot emésztett fel.

Alkotója a dunaújvárosi festő- és szobrászművész, Rohonczi István, aki Vlaszák Mihály, a Metalloglobus Fémöntő Kft. igazgatójának magánkezdeményezésére alkotta meg az óriást, amely egy kölcsönkapott rácalmási lovardában épült gipszből, majd végső helyén betonból.

  • Magassága révén bekerülhet a Guinness Rekordok könyvébe, hiszen megelőzi a kanadai Vancouver melletti Montgomery-ben található 9 méter 75 cm magas szobrot, amely Andersen híres ólomkatonájának állít maradandó emléket.

Az avatóünnepségen az ötletgazda Vlaszák Mihály köszöntőjében úgy fogalmazott, a szobor szimbóluma kitartásnak, a hazáját szerető és az életét is feláldozni kész magyar katonának, de – és ez a legfontosabb – szimbóluma a huszárságnak, annak a katonai hungarikumnak, amely szétvitte a világban a magyar katona felkészültségét, bátorságát és vitézségét.

Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, úgy fogalmazott, hogy Magyarországnak sok, Vlaszák Mihályhoz hasonló vállalkozóra van szüksége, aki fontosnak tartja a magyar történelem hagyományainak ápolását, a magyar katona elismerését. „A Miskahuszár egymagában testesíti meg azt a huszárt, aki a magyar népért és hazáért harcolt, és aki megteremtette annak méltó elismerését, hogy a huszár nevet napjainkban is világszerte ismerjék.” – mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.