Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2017. Augusztus 08. 07:24, kedd | Helyi
Forrás: feol.hu

A hőség megviselte a szőlőt is - korábban kezdődhet a szüret

A hőség megviselte a szőlőt is - korábban kezdődhet a szüret

Az elmúlt heti hőség nem tett túl jót a szőlőnek sem, ugyanakkor a kis bogyóméret nem feltétlenül rossz: koncentrálódik a gyümölcs "lényege", s habár emiatt a mennyiség nem lesz nagy, a minőség akár kiváló is lehet!

Mór

- Erős közepes termésre számítunk a Móri Borvidéken, a mintegy 550 hektárnyi termő szőlőültetvényen, hektáronként átlagosan 50 mázsa terméssel számolva, mintegy 27 ezer mázsa terméssel kalkulálunk. Növényvédelmi szempontból a szárazság miatt kedvező volt a nyár, kevesebb volt a gombás fertőzés. A minapi 40 milliméter csapadék megmentette a termést és ennek hatására várhatóan a bogyók is kiteljesednek, nem maradnak aprók. Ha napsütéses lesz a nyár vége és a szeptember, akkor bizonyára a jelenleg egészséges termést sikerül majd jó minőségben betakarítani - mondta el a hegybíró, aki szerint egyelőre nem látják azt, hogy az utóbbi napokban tapasztalt forróság, az extrém meleg, milyen hatást gyakorol az ültetvényekre. - Mondta Frey Szabolcs, a Móri Borvidék Hegyközségének hegybírója.

Kajászó

- Az elsődleges vélemények szerint szép évnek nézünk elébe, bár a szüretig még sokat alszik kint a szőlő - említi az ismert mondást Vabrik Ferenc kajászói szőlész-borász. A terület az Etyek-Budai Borvidék része. Az Ürményi grófi család az intézőjüknek építtette a kúriát és a pincéket az 1770-es évek közepén, amelyeket 2006-ban vásárolt meg a helyi születésű szakember, s telepített 31 hektárnyi szőlőt mellé. A jellemzően rajnai rizling, chardonnay, szürkebarát, kékfrankos, piros és fehér saszla, s főként a borász kedvence, a zöld veltelini alkotta ültetvény a felmelegedés ellenére hozza kiváló tulajdonságait a Vál-völgye e fertályán. Különösen az utóbbi, az egykor Sopron környékére elszármaztatott, kapásoknak szánt bor mutatja meg teljes szépségét, ízét, zamatát az itteni talajon és klímában.

- Tavasszal az elnyúlt, hűvös áprilisi időjárás ellenére jól kötött a szőlő, a júliusi csapadék pedig megtelítette a kissé leapadt szemeket. Minimális volt a betegség, s a sok napsütés miatt nem zöldeztük le kordonjainkat, a levelek is védelmezik a fürtöket. A hőségben a szőlőszem is védekezik, megáll az érésben, nem nő a cukorfok, s a savtartalom sem csökken, a változásért várjuk az augusztusi esőt - teszi hozzá Vabrik Ferenc.

Etyek

- A nagy hőségben a növények is az életüket mentették, csakúgy, mint az emberek - mondja Orosz Gyula, az Etyek-Budai Borvidék etyeki hegyközségi bírója. A szőlő sem gyarapítja a fürtöt, s hiába esett júniusban sok eső, a növény relatíve szomjazik. - Ha 30 fok körülire csökkenne tartósan a hőmérséklet, még újabb csapadék nélkül is kedvező állapotban érlelődhetnének a fürtök a szüretig - teszi hozzá.

A hegybíró háromhektáros ültetvényén chardonnay-t, sauvignont (blanc és cabernet), s magyar illatos fajtákat: cserszegi fűszerest, királyleánykát, valamint rizling típusú szőlőket termeszt. Az egyre melegedő időjárással kapcsolatban úgy véli, előrelátóan kell gondolkodni. Más művelési formákat érdemes alkalmazni, s az öntözés nemigen lesz elkerülhető a nagyobb ültetvényeken sem. Manapság nem kapálják a szőlő földjét a kis terciákon sem, ez jó szokás, mondja a szakember. Bizonyos növények a talajéletet segítik, a pillangósok pótolják a nitrogént, a lejtős területeken a talajtakarók akadályozzák az eróziót.

Lepsény

A szőlőművelés a régmúltban gyökerezik, az egyik földbe vájt pincében 1170-es dátumot találtak. Az észak-balatoni borvidék utolsó nyúlványa a lepsényi szőlőhegy.
- Jól állnak a szőlők mifelénk - mondta el lapunknak Zsuppán István, a Lepsény-Mezőszentgyörgy Borbaráti Klub elnöke. A korán érő fajtákat várhatóan már augusztus végén szüretelni lehet, az általánosságban októberi szüretelésű szőlőket pedig már szeptemberben. A múltkori kis jég szerencsére nem okozott különösebb gondokat, igen jó termésre számítanak a Tikacs-hegyiek.

Sárbogárd-Sárszentmiklós

- Egészségek a szőlők, ha nem szól közbe drasztikusan a természet, rekordtermés várható - egyenesen így fogalmazott Szilveszter János, a Sárszentmiklósi Borbarát Klub elnöke. A miklósiak az Észak-Tolnai Hegyközséghez tartoznak, a szőlőhegy jellemző fajtája a direkt termő otelló, melyet néhányan lenéznek, de nedűjét nagyon sokan szívesen fogyasztják.

A korai fajták beértek, a medina már színesedik, finomak a csemegeszőlők. Annak, aki a zöldmunkákat időben (se előbb, se később) elvégezte a szőlőben, most nincs oka az idegeskedésre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.