Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Augusztus 23. 08:48, szerda | Helyi önkormányzati
Forrás: szekesfehervar.hu

A Királyi Napok legszebb pillanatai (képes beszámoló)

A Királyi Napok legszebb pillanatai (képes beszámoló)

A Székesfehérvári Királyi Napok tizenegyegy napja alatt rengeteg csodálatos programban lehetett részünk Fehérváron.

Idén is rendkívül látványos volt a megnyitó, a Musica Sacrán teltház előtt csendült fel Verdi Requiem-je, a Koronázási Szertartásjátékra pedig szinte lehetetlen volt már jegyet szerezni az utolsó napokban. A Zichy színpadon a néptáncosok és a könnyűzenei koncertek pedig ezreket vonzottak a Belvárosba. Cikkünkben a legszebb pillanatokat igyekeztünk összegyűjteni.

Sirpa Ihanus szobrászművész kiállítása a Pelikán Galériában a Királyi Napokon

A Király Napok rendezvénysorozatának első programjaként, Székesfehérvár és Kemi testvérvárosi kapcsolatának 60. és a független Finnország fennállásának 100. évfordulója megünneplésének eseményeként pénteken nyitották meg Sirpa Ihanus finn-magyar szobrászművész kiállítását a Szent István Király Múzeum Pelikán Galériájában.

Sirpa Ihanus finn-magyar képzőművész tárlatának megnyitója a Pelikán Galériában

Látványos megnyitóval kezdődött a Székesfehérvári Királyi Napok

A Városház tér ünnepi fényeinek felkapcsolásával és a Fény utca történelmi mozgó képregényének elindításával ünnepélyes keretek között kezdődött el pénteken este a Királyok Napok idei programsorozata. A megnyitón Blaskó Péter színművész mutatta be a közönségnek az óriásbábok családját Géza fejedelemtől III. Béláig, majd a Hermann László Kamarazenekar kíséretében a Szent Efrém Férfikar lépett színpadra.

A Székesfehérvári Királyi Napok megnyitója a Városház téren

169 év után ismét Székesfehérváron - kiállítás nyílt III. Béla királyról

A Királyi Napok rendezvénysorozatának részeként nyitották meg a „Teste Fehérvárott nyugszik" – III. Béla király (1172–1196) című kiállítást a Szent István Király Múzeum Dísztermében. A kiállításon megtekinthetők azok a tárgyak, amelyek 1848-ban, az Érdy János vezette ásatás során kerültek elő, a mai Nemzeti Emlékhely, az egykori Bazilika területéről. A királyi pár – III. Béla és első felesége, Antiochiai Anna – sírjában talált leleteket akkor a fővárosba szállították, így azok 169 esztendő elteltével tértek haza Székesfehérvárra.

„Teste Fehérvárott nyugszik" - kiállításmegnyitó a múzeumban

Fogadalmi szentmise és az országfelajánlás megújítása a Bazilikában

A Szent Istváni-i országfelajánlás napján, a Székesegyházban tartották a Székesfehérvári Egyházmegye hagyományos fogadalmi ünnepét. A szertartás előtt a Püspöki Palotából körmenetben vitték a Magyar Szent Család (Szent István király, Boldog Gizella és Szent Imre herceg) ereklyéit és az üldözött iraki keresztények ajándék templomkeresztjét a Bazilikába, ahol ezt követően központi imaórát tartottak, majd a szentmisében Spányi Antal megyés püspök megújította hazánk felajánlását Szűz Máriának, ahogyan azt Szent István király tette, 1038-ban, a halálát megelőző napon.

Fogadalmi mise az országfelajánlás napján

A zeneirodalom egyik legszebb műve csendült fel az idei Musica Sacra koncerten

Több hónapos előkészület után a Nemzeti Emlékhely fölé emelt szabadtéri színpadon csendült fel Verdi egyik legismertebb zeneműve, a Requiem. A mély és csodálatosan megérintő muzsikára vágyóknak címzett előadás szólistái Lukács Gyöngyi Kossuth-díjas operaénekes, Komlósi Ildikó, Pataki Adorján és Alexandru Agache voltak, az esten Drahos Béla vezényelt.

Világhírű szólistákkal csendült fel Verdi műve a Musica Sacra koncerten

Dr. Benkő Ágota vehette át idén a Szent István Emlékérmet

A magánszemélyek által, 2004-ben alapított díjat minden esztendőben olyan személynek ítélik oda, akinek munkásságához, szakmai életútjához, emberi hozzáállásához mindenkor Szent István király öröksége szolgált iránymutatásul. A Szent István Emlékérem idei díjazottja Dr. Benkő Ágota lett, az elismerést Spányi Antal püspök, a kuratórium elnöke adta át a Szent István teremben.

A Szent István Emlékérem és Díj átadása

Hooligans koncert a Zichy színpadon a Királyi Napok nyitónapján

A Hooligans koncertjével kezdődtek a Királyi Napok könnyűzenei programjai. A Zichy ligeti színpadnál több ezer ember énekelte együtt a legnagyobb slágereket. A következő napokban fellép majd Király Linda és Király Viktor Bebével, valamint az LGT Szuperprodukció Solti Jánossal és Karácsony Jánossa

Hooligans koncert a Zichy színapon

Augusztus 20-ig volt látogatható volt az Osszárium a Nemzeti Emlékhelyen

Ünnepélyes keretek között nyitották meg az Osszáriumot, királyaink csontkamráját a Nemzeti Emlékhelyen. A Királyi Napok idején, augusztus 20-ig minden nap reggel kilenc és este nyolc óra között ingyenesen volt látogatható a magyar uralkodóink földi maradványait rejtő csontkamra.

Augusztus 20-ig volt látogatható az Osszárium a Nemzeti Emlékhelyen

Lánykérés is volt Király Viktor és Bebe koncertjén

Megtelt a Zichy színpad előtti tér Bebe és Király Viktor koncertjén, akik varázslatos hangulatot teremtettek a Belvárosban. Meglepetésként ért mindenkit, hogy a koncert vége felé lánykérés is volt a színpadon: Király Viktor szólította a színpadra Lénát, akinek kedvese a közönség előtt kérte meg a kezét.

Lánykérés Király Viktor és Bebe koncertjén a Zichy színpadon

Táncok a világból - kedden is megtöltöttük a Zichy színpad előtti teret

Parádés hangulatot varázsolnak a külföldi és a házigazda fehérvári tánccsoportok az XXII. Nemzetközi Néptáncfesztivál minden napján, Székesfehérváron. Augusztus 15-én Bosznia-Hercegovina muzsikusai és táncosai töltötték be a teret a Mátyás király-emlékműnél, majd este török, szenegáli, grúz táncosok, illetve albás seniorok és növendékek örvendezették meg a Zichy színpad több száz fős publikum

Néptáncfesztivál

Dr. Altorjay Andrásé a Deák Dénes Díj - 21 Lánczos-Szekfű ösztöndíjas volt idén

A Bory-várban adták át a Lánczos-Szekfű ösztöndíjakat, a Deák Dénes Ösztöndíjat és a Deák Dénes Díjat. A Lánczos-Szekfű Ösztöndíjat az alapítvány kuratóriuma minden évben azoknak ítéli a hozzá tartozó anyagi támogatással együtt, akik az oktatás, a tudomány, a művészet terén munkálkodnak. A Deák Dénes Díjat az idei évben Dr. Altorjay András vehette át Székesfehérvár közéleti, kulturális életében végzett példát adó tevékenysége, művészetpártoló munkássága elismeréseként.

Lánczos-Szekfű ösztöndíj és Deák Dénes Díj átadás a Bory-várban

Lánykérés is volt a Fricsay Richárd Katonazenekari Fesztiválon

A Belváros több pontján is hallhattak térzenét az V. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál zenekarainak köszönhetően. A Debrecen Helyőrségi Zenekar, a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar, a Szentendre Helyőrségi Zenekar és a Tata Helyőrségi Zenekar a Városház téren adott közös koncertet. A fesztiválon a Királyi Napok második nyilvános lánykérését is megkönnyezhettük.

V. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál lánykérése

Felvonulással és gálaműsorral búcsúztak a táncosok a fehérvári közönségtől

Belvárosi felvonulással és fergeteges gálával búcsúztak a néptánccsoportok Székesfehérvártól és lelkes közönségüktől. A Mallorcáról, Finnországból, Grúziából, Bosznia-Hercegovinából és Törökországból érkezett együttesek, valamint a házigazda Alba Regia Táncegyüttes varázsolt fergeteges hangulatot, ízelítőt adva jellegzetes táncaikból.

A Nemzetközi Néptáncfesztivál záró felvonulása és gálája

Boszorkányok és komédiások várták a családokat a középkori Belvárosban

A középkori városi élet jelentetei, bábosok, középkori iskola és játszóház, gyermekelőadások, valamint a jósok és boszorkányok sikátora várja a szórakozni vágyó családokat egész hétvégén a középkorivá varázsolt Belvárosban. Találkozhattunk régizene-együttesekkel, utcaszínházi komédiásokkal, középkori mesterségek sátraival is a Koronázási Ünnepi Játékok hétvégéjén.

Jósok és boszorkányok a középkori Belvárosban

LGT slágerek a Királyi Napokon Karácsony Jánossal és Solti Jánossal

Karácsony János, Solti János, Veres Mónika Nika, Heincz Gábor Biga és az Abrakazabra zenekar adott élő koncertet a Székesfehérvári Királyi Napokon, a Zichy színpadon. A Zenevonat Szuperkoncert az LGT legnagyobb slágereivel érkezett Fehérvárra. A koncert a zenekar klasszikus dalait két LGT-tag, Karácsony János és Solti János közreműködésével játszotta a Királyi Napokon.

Zenevonat Szuperkoncert a Zichy színpadon

Koncertekkel és borral mulattak az öreghegyiek a Bory téren

Az idei Öreghegyi Mulatságok is tartalmas programot ígért mindazoknak, akik a Bory téren kívántak eltölteni egy kellemes délutánt. Színes műsorok várták az érdeklődőket operettel, mulatós slágerekkel, hastánccal és utcabállal. Idén is felvonultak a borrendek és sor került a hagyományos kenyéráldásra is.

Koncertek és bor az Öreghegyi Mulatságokon

Püspöki mise és kenyérmegáldás Szent István király ünnepén

Szent István király ünnepén a város papságával együtt celebrált szentmisét Spányi Antal püspök a Székesegyházban. 1083-ban augusztus 20-án avatták szentté a Székesfehérvári Bazilikában I. Istvánt. A szentmise után a főpásztor megáldotta az új kenyeret, amely a családi jólét és a jövő jelképe, majd Isten áldását kérte valamennyi magyar család kenyerére és életére

Szent István-napi püspöki mise és az új kenyér megáldása

Tiszteletadás Szent István királynak a Nemzeti Emlékhelyen

Régi székesfehérvári hagyomány, hogy augusztus 20-án államalapító királyunk előtti tiszteletadásra kerül sor a Nemzeti Emlékhelyen. Szent István szarkofágjánál, - ahol megjelentek Székesfehérvár, Fejér megye és a történelmi egyházak vezetői és képviselői - Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet, amelyben államalapítónk szellemiségének továbbvitelére buzdított.

Megemlékezés a Nemzeti Emlékhelyen Szent István szarkofágjánál

Székesfehérvár megpályázza a 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa címet

Székesfehérvári kultúra: „Ki akarunk lépni az araszolásból!” Dr. Cser-Palkovics András polgármester augusztus 20-i ünnepi beszédében jelentette be, hogy Szent István városa pályázni kíván a 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa cím elnyeréséért.

Díszközgyűlés Szent István napján – átadták a város kitüntetéseit

Székesfehérvár Önkormányzata a Városháza dísztermében ünnepi közgyűlést tartott, az ünnepségen átadták az idei Székesfehérvár Díszpolgára és a Pro Civitate díjakat, valamint a Székesfehérvár Tiszteletbeli Polgára címet is. Cser-Palkovics András polgármester ünnepi beszédében Székesfehérvár, a magyarság fejlődésében betöltött szerepéről és felelősségéről szólt, valamint bejelentette: Szent István városa pályázni kíván a 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa cím elnyeréséért.

Fehérvári Királyok Menete Augusztus 20-án

A Királyi Napokra érkezett testvérvárosok delegációit fogadták a Városházán

A Városháza kistanács termében fogadta Cser-Palkovics András polgármester és Róth Péter alpolgármester azoknak a testvérvárosoknak a delegációit, akik a Királyi Napokra érkeztek Fehérvárra, hogy együtt ünnepeljenek a várossal. Idén küldöttség érkezett a horvátországi Biograd na Moru-ból, az amerikai Birminghamből, az angliai Chorley-ból, az erdélyi Csíkszeredából, a finnországi Kemiből, a lengyelországi Opoléból, valamint Szlovákia fővárosából, Pozsonyból és a németországi Schwäbisch Gmündből is.

Testvérvárosok találkozója a Városházán

Az ország legnagyobb borrendi találkozóját rendezték a nemzet ünnepén

Magyarország és a Kárpát-medence legnagyobb borrendi összejövetelét tartották Székesfehérváron, a Királyi Napok zárónapján. Az ország történelmi és hagyományos borvidékeiről érkezett küldöttségek a zártkörű szakmai programok mellett hagyományosan felvonultak a Belvárosban, ahol volt boráldás és borlovag-avatás is.

Borrendi találkozó Szent István napján

„Táncra, magyar!” - a magyar folklór táncaival ért véget a Királyi Napok

A Kispej lovam, a Bekecs és az Alba Regia Táncegyüttes lépett fel a Székesfehérvári Királyi Napok záró rendezvényén, a Szent István ünnephez kapcsolódó gálaműsoron, melyet a Zichy színpadon tartottak. A magyar virtust zenében és táncban felvonultató előadást követően tűzijáték volt a Palotavárosi tavaknál.

„Táncra, magyar!” - a magyar folklór táncaival ért véget a Királyi Napok

Idén is sokan voltunk a Palotavárosi tavaknál a fehérvári tűzijátékon

Nagy sikere volt az összes belvárosi programnak a Királyi Napok utolsó óráiban. A Palotavárosi tavaknál pedig idén is rengetegen voltak kíváncsiak az ünnepi időszakot lezáró tűzijátékra Augusztus 20-án. A tavak túloldaláról lőtték fel a rakétákat mintegy 25 percen keresztül.

Tűzijáték Augusztus 20-án a Palotavárosi tavaknál

Teltházas Koronázási Szertartásjátékkal ért véget a Székesfehérvári Királyi Napok

A Koronázási Szertartásjáték második előadásával – amelyet a kedvezőtlen időjárás miatt esőnapon tartottak meg – véget ért városunk legnagyobb kulturális fesztiválja, a Királyi Napok. Székesfehérvár Önkormányzata ezúton mond köszönetet mindazoknak, akik ennek részesei voltak, és a közösség tagjaként tíz napon át együtt ünnepeltek szeretetett városunk Belvárosában, valamint mindazon szervezőknek és közreműködőknek, akik e napokat emlékezetessé tették valamennyi fehérvári számára.

Koronázási Szertartásjáték a Nemzeti Emlékhelyen

Emléktáblát avattak a Csónakázó-tó horgonyánál a finn-magyar barátság ünnepén

Emléktáblát avattak a Csónakázó-tó partján Székesfehérvár és Kemi testvérvárosi kapcsolatának 60. évfordulója alkalmából, a finn várostól kapott hajóhorgonyra került fel újra az együttműködést megerősítő felirat. Ünnepi beszédében Róth Péter alpolgármester az élő kapcsolatban a figyelem és a rokonszenv fontosságáról, az erős kötelékekről beszélt. Az avatáson köszöntőt mondott Mari Mäkinen, a Finn Nagykövetség első titkára és Jukka Vilén, a Kemi Polgármesteri Hivatal igazgatója, Székesfehérvár Tiszteletbeli Polgára is.

Emléktábla a horgonynál - 60 éves Kemi és Fehérvár barátsága

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni