Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Október 15. 18:30, hétfő | Életmód
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Az elhízás növeli a bélrák kockázatát az 50 éven aluli nőknél

Az elhízás növeli a bélrák kockázatát az 50 éven aluli nőknél

A túlsúlyos vagy elhízott nőknek akár kétszer magasabb lehet a kolorektális daganatok (vastag- és végbélrák) kialakulásának kockázata 50 éves koruk előtt, mint azoknál, akiknek testtömegindexe a normális tartományban van

A JAMA Oncology című folyóiratban publikált tanulmány az első közegészségügyi vizsgálata azon lehetséges tényezőknek, amelyek közrejátszhatnak a bélrák korai jelentkezéséhez.

A Washingtoni Egyetem és a Harvard Egyetem kutatói több mint 85 ezer, 25 és 44 éves kor közötti nő adatait elemezték egy 1989 óta vezetett adatbázist felhasználva. 2011-ig bezárólag az alanyok közül 114-nél diagnosztizáltak kolorektális rákot 50 éves kor előtt.

A legalacsonyabb testtömegindexszel (BMI, a testmagasságból és testtömegből kiszámított érték), vagyis 18,5-22,9-es BMI értékkel rendelkező nőkhöz képest a legmagasabb BMI értéket (30 feletti) mutató nőknél csaknem kétszer magasabb volt a korai kolorektális rák kockázata.

Az eredmények szerint az alanyoknál diagnosztizált korai kolorektális rákos esetek nagyjából 22 százaléka megelőzhető lett volna normális - 18,5-24,9 közötti - BMI értékkel.

A kutatók szerint a korai kolorektális rák fokozott kockázata és a magas BMI érték azon nők esetében is összefüggést mutatott, akiknek családjában nem fordult elő a betegség.

"A korai kolorektális ráknak csupán néhány ismert kockázati tényezője van" - mondta Edward Giovannucci, a Harvard Egyetem munkatársa, hozzátéve, hogy a betegség ötvenéves kor előtti szűrésének fontos eleme lehet a BMI érték figyelembe vétele.

A kutatók szerint az eredmények rávilágítanak az egészséges testsúly fenntartásának fontosságára már a felnőttkor kezdetétől.

A tanulmány típusából adódóan a kutatók ugyanakkor nem tudják egyértelműen kimondani, hogy a testsúlynövekedés az egyik oka a korai kolorektális ráknak.

Címkék: betegség, elhízás, rák

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.