Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Október 16. 12:45, szerda | Kék hírek
Forrás: MTI

Bajtársa halálával járó baleset miatt ítéltek el egy tűzoltót Szegeden

Bajtársa halálával járó baleset miatt ítéltek el egy tűzoltót Szegeden

Bajtársa halálával járó közlekedési baleset miatt ítélt egy év – végrehajtásában egy évre felfüggesztett – fogházbüntetésre egy tűzoltót a Szegedi Járásbíróság szerdán.

A bíróság halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottat, akit egy év nyolc hónapra eltiltott a C-kategóriás jogosítvánnyal való vezetéstől.
Egy szegedi tűzoltóegység 2012. július 4-én az Ópusztaszer és Baks közötti avartűz oltásához vonult ki. A laktanyába visszatérőben gyakorlásképpen, parancsnoka engedélyével a 24 esztendős vádlott vezette a tűzoltóautót. A 2009 óta tűzoltóként szolgáló férfi ekkor néhány hónapja rendelkezett tehergépkocsi vezetéséhez szükséges jogosítvánnyal, gépkocsivezető-jelölt volt.
Ópusztaszer és Sándorfalva között egy balra ívelő kanyarban előbb a jármű a padkára hajtott, majd a sofőr ellenkormányzása következtében billegni kezdett, több alkalommal megcsúszott, és az úttestről letérve a hosszanti tengelye körül megfordulva felborult.
A balesetben egy a jármű alá szorult tűzoltó főtörzsőrmester életét vesztette, egy másik tűzoltó súlyosan, hárman könnyebben megsérültek. Maga a vádlott is súlyos sérüléseket szenvedett, és a történtek lelkileg is megviselték, több hónapig pszichológushoz járt, és a tűzoltói szolgálatot is csak januárban kezdhette meg újra.
Az ügyben készült szakértői vélemény szerint a jármű a baleset előtt valószínűsíthetően 75 kilométeres óránkénti sebességgel haladt, és a kanyar legfeljebb 50-55-tel volt biztonsággal bevehető. Szőke Zoltán igazságügyi szakértő szerint a balesetben a helytelenül megválasztott sebesség mellett az is közrejátszott, hogy a vádlott túl későn kezdett kanyarodni.
Juhász Zsuzsanna bíró az ítélet indoklásában elmondta, a vádlott rutintalansága, figyelmetlensége eredményezte a balesetet. C-kategóriás jogosítvánnyal korábban alig vezetett, a balesetben érintett típusú tűzoltóautó volánja mögé pedig ekkor ült először.
A bíróság a vádlottat előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő joghátrányoktól, így ha elöljárói is úgy látják, folytathatja a tűzoltói munkát.
Az ítéletet a vádlott és védője tudomásul vette, az ügyész három nap gondolkodási időt kért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.