Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2017. December 29. 08:51, péntek | Helyi
Forrás: feol.hu

Békésen teltek az ünnepek a székesfehérvári Kríziskezelő Központban élőknek

Békésen teltek az ünnepek a székesfehérvári Kríziskezelő Központban élőknek

Éppen délben, ebédidőben érkeztünk a központba.

Az ott élők ebédeltek, közben tévéztek, beszélgettek, ugratták egymást – a sarokban pedig egy igazán csinos karácsonyfa állt.
A hajléktalanszállón békésen teltek az ünnepek – summázzák többen is kérdésemre. Persze az intézmény vezetői, dolgozói tettek is ezért: igazi ünnepi hangulatot varázsoltak a közösségi terekbe.

– A karácsonyi időszak csendesen telt, enyhébb időszak volt. A korábbi évekhez hasonlóan idén is sok adomány érkezett hozzánk, sütemény és gyümölcs formájában, melyeket az emberek folyamatosan megkaptak az adott szállásokon – értékeli az eltelt ünnepeket Zsabka Attila intézményvezető, hozzátéve: a kiszámíthatóság az ünnepek alatt is megmaradt.

– Ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtjuk karácsonykor, mint az év bármely napján. Az ellátás annyiban más, hogy egy ünnepség keretében külön megünnepeljük az egyes telephelyek ellátottjaival a karácsonyt. Volt, ahol zenekar zenélt, például az intézmény sajátja, a Tetanusz – teszi hozzá a központvezető.

– Mint minden karácsony, úgy a mostani is szépen sikerült – mondja a már több éve az intézményben lakó Nagy Zsolt, hozzátéve: a magánszemélyeknek és a cégeknek is köszönetet mond a rengeteg adományért.

– A nappali szolgáltató centrum nagytermében egy szép, ünnepi vacsorával zártuk a karácsonyt. Itt kaptuk meg az élelmiszereket és a tisztasági csomagokat tartalmazó ajándékokat is; a szociális munkások pedig szép énekműsort adtak, amely minden évben nagyon megható – mondja Zsolt.

Számára a karácsony a békét, szeretetet, az örömöt és a visszaemlékezést jelenti, beszélgetésekkel és közös énekléssel tarkítva. Zsolt jelenleg két helyen dolgozik: részt vesz a közfoglalkoztatási programban, és biztonsági őr. Ahogy fogalmaz: elkél az indulótőke ahhoz, hogy ki tudjon kerülni az intézményből.

A teajáraton hétfőtől péntekig 18 és 20 óra között osztják a meleg italt az utcán élőknek

Az ünnep tévézéssel, beszélgetéssel és olvasással telt Sziládi József számára is, aki már hatodik éve él a központban, s közben közalkalmazottként dolgozik.

– A családtagjaimra már valóban csak gondolni tudok, hiszen nem élnek. Közeli hozzátartozóm nincsen. A barátok, haverok segítenek ebben az időszakban, a szeretet ünnepén – mondja könnyes szemmel. Azt azonban ő is hangsúlyozza: sok szeretetet kapnak egymástól és az adományozóktól.

– El voltunk kényeztetve – mondja erre humorosan Kajfis Ferenc.

– Jól telt az ünnep, bár a szentestét nem szeretem – teszi hozzá gyorsan -, olyankor mindig eszembe jut: mi lenne, ha a családommal lehetnék…

Ő már több mint tíz éve az intézmény lakója, így azt mondja: a mostanra barátokká vált társak igyekeznek jókedvre deríteni őt.
A karácsony számára a békét jelenti. Amikor azt kérdezem, idén karácsonykor adott volt-e a béke, könnyes szemmel, mosolyogva azt feleli: igen.

feol.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.