Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2017. Szeptember 27. 19:12, szerda | Helyi
Forrás: sg.hu

Betilthatják Oroszországban a Facebookot

Betilthatják Oroszországban a Facebookot

A hatóságok az adatvédelmi törvényre hivatkoznak, minden orosz állampolgár adatait helyi szervereken kell tárolnia az informatikai cégeknek.

  • "A közösségi platformnak be kell szüntetnie oroszországi tevékenységét, ha nem tesz eleget a személyi adatvédelmi törvény előírásainak" - figyelmeztetett Alekszandr Zsarov, az orosz tömegkommunikációs és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) vezetője újságíróknak nyilatkozva Moszkvában.

Zsarov szerint a Facebookot 2018-tól blokkolhatják.

A személyi adatokról rendelkező, 2015. szeptember 1-jén életbe lépett orosz jogszabály arra kötelezi mind az orosz, mind a külföldi vállalatokat, hogy az oroszok adatait Oroszországban működő szervereken tárolja.

"A törvény mindenki számára kötelező, ez nem kétséges, vagyis vagy elérjük a törvény végrehajtását, vagy a cég befejezi tevékenységét az Oroszországi Föderáció területén, ahogyan az, sajnos, a LinkedIn esetében történt. Ebben nincs kivétel" - mondta a Roszkomnadzor igazgatója. Mint mondta, a hatóság idén nem tervez ezzel kapcsolatos ellenőrzést a Facebooknál, de jövőre "megfontolja". A közösségi szolgáltató Zsarov szerint hivatalos levelet nem intézett a Roszkomnadzorhoz. "Nem egyedi szolgáltatásról van szó, vannak más közösségi hálózatok is. Ezért törekedni fogunk arra, hogy a cég tiszteletben tartsa a törvényt" - mondta.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szintén azt hangsúlyozta, hogy a Facebooknak mint profitorientált kereskedelmi vállalatnak be kell tartania az orosz törvényeket. Úgy vélekedett, "nem lenne korrekt" azt mérlegelni, hogy a cég tevékenysége mennyire hasznos vagy káros Oroszországnak. Nyikolaj Nyikiforov orosz távközlési és tömegkommunikációs miniszter ugyancsak azt hangoztatta, "mindegy, hogy hívnak egy vállalatot és mely országból való", tiszteletben kell tartania a hatályos törvényeket. Kilátásba helyezte, hogy az irányítása alatt álló tárca szigorúan ellenőrizni fogja a jogszabály betartását. Mint mondta, ha ezt a cég nem teljesíti, akkor nem marad más lehetőség, mint a blokkolás.

Nem viccelnek, a LinkedIn már csak proxy szervereken keresztül elérhető, de ez is törvénytelen: július óta a VPN (virtuális magánhálózat) és mindenfajta egyéb megkerülést lehetővé tévő szolgáltatás működtetése is jogellenes. Utóbbira a terrorista tartalmak terjedésének akadályozását hozták fel indokul.

  • A szabadságjogokért küzdő helyi aktivisták a kormányzattal szembeni ellenállásra szólították fel a nemzetközi tech-cégeket.
Címkék: Facebook, internet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.