Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Október 19. 13:44, péntek | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

CNG-töltőállomást telepített Székesfehérváron az E.ON

CNG-töltőállomást telepített Székesfehérváron az E.ON

Környezetbarát és költséghatékony, ugyanakkor Magyarországon egyelőre kevésbé elterjedt a földgázüzemű autók használata, mindössze 13 nyilvános töltőállomás üzemel az országban.

Az alternatív technológia megismertetése és elterjesztése érdekében az E.ON úgy alakította át saját autói töltésére kialakított székesfehérvári CNG-töltőállomását, hogy annak többszörösére növelt kapacitása már a lakossági ellátást is biztosítani tudja jövő év tavaszától.

Az energiavállalat és Székesfehérvár Önkormányzata azon dolgozik, hogy a városban eddig nem elérhető lehetőséget tavasztól a lakosság is használhassa.

Mi a CNG és miben más, mint az LPG?

A CNG (Compressed Natural Gas) sűrített földgáz, melynek legnagyobb komponense a metán. Alternatív üzemanyagként először az Amerikai Egyesült Államokban jelent meg 1930-as években. 2018 nyarán már 26 millió CNG gépjármű volt az utakon világszerte. Az LPG-hez képest (Liquified Petroleum /Propane/ Gas) megközelítőleg 15-20%-kal költséghatékonyabb, míg a dízelhez vagy benzinhez képest 25-30%-kal. A CNG technológia környezetbarát, szilárd részecske kibocsátása hozzávetőlegesen 80-90%-kal kevesebb, mint a benzin/dízel üzemű autózásé. Az elmúlt években a nagy autógyártó cégek is megjelentek a saját fejlesztésű CNG üzemű palettájukkal, ennek köszönhetően egyre többen váltanak erre a gazdaságos és környezetkímélő üzemanyagra.

A sűrített földgáz az alternatív üzemanyagok között markáns szereplőnek számít, ám Magyarországon egyelőre kevés CNG-kút található, Székesfehérváron pedig újdonság lesz ez a lehetőség. A közeljövőben az Európai Unió támogatásával a töltőhálózat hazai bővülése várható.

Székesfehérvár elkötelezett a város környezeti terhelésének csökkentésében és ehhez kapcsolódóan az alternatív autózási lehetőségek megismertetésében és használatában. Jelenleg is több elektromos autót használ a város az E.ON E-flotta szolgáltatása keretében, otthont ad olyan rendezvényeknek, mint a szeptemberi Elektromos autók napja, ahol a zöld autózás lehetőségeit közelebbről is megismerhetik az érdeklődők. A városban elérhető környezetkímélő közlekedési lehetőségek sora hamarosan tovább bővül a sűrített földgáz használatával.

„A székesfehérvári telephelyünk egyfajta inkubátorként működik. Az elsők között szereltünk fel napelemeket, telepítettünk saját elektromos autótöltőket és CNG kutat, kezdtük el tesztelni az alternatív meghajtású gépkocsikat. Jelenleg 20 sűrített földgázzal működő autónk van napi használatban és kollégáink tapasztalatai alapján szívesen nyitjuk meg ezt a lehetőséget a város lakói számára is. Az eredeti CNG kutunkat ezért lecseréltük, az új töltőállomás kapacitása már napi 100 gépkocsi tankolását teszi lehetővé, így a város lakói is tudják majd használni” – mondta el Tóth Béla, az E.ON Hungária Zrt. igazgatósági tagja.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is elkötelezett annak érdekében, hogy a CNG kutat tavasztól a városban élők is használhassák. „Székesfehérvár nyitott az új technológiákra és fejlesztéseinél kiemelt figyelmet fordít a környezettudatosságra, az energiatakarékosságra. A fenntartható jövő szempontjából – főleg egy nagyváros esetében – az egyik kulcskérdés a közlekedés. Az E.ON-nal az elektromos töltők városbeli kiépítésében már van együttműködése az önkormányzatnak, örülünk, hogy ez most a CNG kút kapcsán folytatódik” – fogalmazott Székesfehérvár polgármestere.

Az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. székesfehérvári telephelyén (Gáz u. 2.) található CNG kúton az autós saját maga végezheti majd a tankolást. Egyszerűen a gázcsonkra kell helyezni a töltőpisztolyt, amely automatikusan rögzíti magát. Ha mindent rendben talál az elektronika, a kútoszlopon lévő gomb megnyomásával lehet elindítani a 190 bar nyomású gáz betáplálását. Amikor a tartály megtelt, a gázáramlás automatikusan leáll és befejeződik a töltés, a pisztoly pedig eltávolítható. A helyszínen egy fizetőautomata is helyet kapott, így kezelőszemélyzet nélkül üzemelhet a kút.

szekesfehervar.hu

Címkék: eon, közlekedés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.

2024. Március 29. 09:12, péntek | Helyi

Nagypénteken Krisztus kereszthalálára emlékezik a keresztény világ

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek világszerte.

2024. Március 29. 09:04, péntek | Helyi

Online 280, papír alapon 340 forint április 1-től a nyugdíjas buszbérlet Fehérváron

Április elsejétől nagymértékben csökken a székesfehérvári helyi nyugdíjas bérlet ára.

2024. Március 21. 09:19, csütörtök | Helyi

Kevesebb halálos közúti baleset történt Fejér Vármegye útjain

Ülésezett a Fejér Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság, a március 20-ai évértékelőn vármegyei közlekedési szakemberek és együttműködő civilek vettek részt.