Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Szeptember 14. 07:41, csütörtök | Helyi önkormányzati
Forrás: szekesfehervar.hu

Csatornák a város szélén - a jó közmű észrevétlen

Csatornák a város szélén - a jó közmű észrevétlen

A Fehérváron összegyűlt csapadékvizet két vízfolyás, a Jancsár csatorna és a Varga csatorna vezeti ki a városból és mindkettő a Gaja patakba torkollik.

  • Tavaly óta több olyan beruházás is történt, mely biztonságosabbá és könnyebben fenntarthatóbbá tette a fehérvári vízelvezetést. Az egyik legfontosabb dolog azonban, hogy a klímaváltozás okozta nagy intenzitású esők miatti visszaduzzadások jóval kisebb eséllyel fordulhatnak elő.

A nyílt vízfolyásokat a Városgondnokság mellett a Székesfehérvár Térségi Vízi Társulat gondozza. A társulat feladata a közcélú vízelvezető árkok fenntartási munkáinak elvégzése a kaszálással, cserjeirtással és iszapolással együtt. Még 2002-ben alakultak és 12 közcélú árkot üzemeltetnek összesen 52 kilométeren.

Az Aszal völgyi árok még kis vízfolyásként halad a Fiskális úttal párhuzamosan, majd a Halesz liget mellett és a kórház alatt már zártszelvénnyel halad át. Az Erzsébet útná újra nyílt árok lesz és a Zrínyi utcánál a föld alatt a Béke tér és a Vasútállomás alatt ér ki a Hosszúsétatérre onnan pedig a Balatoni út alatt az Alsóvárosi réten keresztül a Gaja patakba jut.

A város egyik fő csapadékvízgyűjtő pontja a Széna tér környéke a terület mélysége miatt, ahol sok csatorna találkozik a föld alatt. A Felsővárosban épülő A-0-0 csatorna építésének az a célja, hogy tehermentesítse a Széna tér környékét és a Felsővároson, majd a Varga csatornán -melynek szintén elkészült a mederrendezése- a Gaja patakba vezessék a lezúduló vizet.

Szerdán délután a város polgármestere Cser-Palkovics András, Törő Gábor országgyűlési képviselővel, Laczi Péterrel a Városüzemeltetési és Közműellátási Iroda vezetőjével és Bódizs Tamással a Székesfehérvár Térségi Vízi Társulat elnökével közösen tartott bejárást a városból kifolyó vízfolyások mentén.

Cser-Palkovics András polgármester a víziközművek rendbetételnek fontosságáról beszélt, mint mondta, a szerda reggeli Zichy ligeti főnyomócső-törés is jól mutatja, hogy nagy szükség van ezekre a fejlesztésekre: pont egy tavalyi Hunyadi utcai főnyomó vezeték építésnek köszönhető, hogy nem állt le a város teljes vízszolgáltatási rendszere.

  • Székesfehérvár számára fontos feladat a városi nyílt vízfolyások rendbetétele. 2016 óta jelentős beruházások megvalósítására nyílt lehetőség: az EU-s támogatásoknak is köszönhető a Varga-csatorna mederrendezése, Felsőváros vízelvezetése és a Jancsár-csatorna rendbetétele. Ezekkel a beavatkozásokkal a szabad vízelvezetést biztonságossá, könnyen fenntarthatóvá tették.

A Jancsár csatornán olyan beruházásokat végeztek tavaly óta, ami megkönnyíti a hirtelen lezúduló víz elvezetését és jelentősen csökkenti a visszaduzzadás veszélyét. Új átereszek épültek és az idén ősszel a munkálatok utolsó részeként a feliszapolódott medret is kikotorják, amivel megvalósul a csatorna komplex vízrendezése.

Az Aszalvölgyi-árok mederkotrása is megtörtént és a Gaja pataknál kiépült zsilippel, átereszek építésével és mederrendezésekkel vált teljessé a vízrendezés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország