Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. Augusztus 24. 17:31, csütörtök | Helyi
Forrás: gardonykultura.hu

Dokumentumfilm a csíkmenasági székelyekről

Dokumentumfilm a csíkmenasági székelyekről

Egy különleges dokumentumfilmre invitálják az érdeklődőket a gárdonyi Nemzedékek Háza kertmozijába.

"Szeretettel hívjuk a szeptember 15-én, 18 órakor kezdődő filmvetítésre, a Nemzedékek Háza udvarán kialakított kertmoziba, ahol Faragó Annamária dokumentumfilmes, író Menaságra repülj... című filmjét nézzük meg közösen."


Faragó Annamária fimje a csíkmenasági székelyek emberi tartásáról, valamint a nemzeti összetartozásról szól. Bemutatja a székely emberek humorát, örömeit és könnyeit, akik az anyaországtól való elszigeteltségükben és elzártságukban is őrzik magyar gyökereiket és hagyományaikat.

A film szereplői a falu lakói, akiket természetes környezetükben filmeztek.

A film bemutatja többek között a híres kürtös kalács készítést, melynek származási helye Csíkmenaság, a patkoló kovácsot, a kenyérsütést, a Wass Albert regényeiből ismert esztenát, a bútorfestést, a hegedűkészítést, a székelykapu faragót, de mindezeken túl vagy velük együtt a székelyek lelkét; a székely humort, az elszakított országrészek magyarjainak emberi drámáját, lelki vívódásait és ez utóbbi adja a film lényegét, valódiságát.

Időpont:
2017. szeptember 15. 18:00

Helyszín:
Nemzedékek Háza
Gárdony, Gárdonyi G. u. 1.

Tel.: 22/355-013, 30/640-2298

A Nemzedékek Háza

A 2010-ben átépített, teljes mértékben akadálymentesített művelődési ház 100-120 főt befogadó színházteremmel, tágas szakköri teremmel, klubteremmel, színvonalas kiszolgáló helyiségekkel (büfé, mosdók, öltöző, ruhatár) szolgálja a helyi közösségek kulturális igényeit.

Az épület - új elnevezésének megfelelően - helyszínt biztosít a különböző generációk közösségi életéhez: itt tartják összejöveteleiket a gárdonyi nyugdíjas klubok, a Zsongó Bárka Egyesület, illetve a helyi fiatalok által szervezett darts- és kártyaklub is.

A különféle tanfolyamokról, rendszeres összejövetelekről az Állandó programok menüpont alatt tájékozódhatnak. A létesítmény kereskedelmi célú használata korlátozott, árusításra csak az udvaron, az árkádok alatt van lehetőség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.