Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Május 23. 15:21, szerda | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Együttműködés, robotika és gyártásautomatizálás - Ipar nap az Óbudain

Együttműködés, robotika és gyártásautomatizálás - Ipar nap az Óbudain

Óbudai Egyetem Ipar Napján írta alá az Alba Regia Műszaki Kar és az Arconic-Köfém a stratégiai partnerségi megállapodását.

A szakmai napon elsősorban az ipar 4.0-hoz kapcsolódó olyan témák kerültek szóba mint a robotika vagy a gyártásautomatizálás illetve az egyetem és a vállalatok együttműködése volt a középpontban.

Ipari Nyílt napokat az ipari vásárok mintájára kezdtek el szervezni az egyetemek. A fehérvári ipari nyílt nap azonban egy kicsit más, hiszen ha valahol, akkor Székesfehérváron nem kell „eladni” az Óbudai Egyetemet – mondta dr. Nádai László az Óbudai Egyetem kutatási és nemzetközi rektorhelyettese. Fehérváron a valós piaci igények támasztotta kihívásokra tud az egyetem remélhetőleg jó választ adni – emelte ki köszöntőjében, majd hozzátette, hogy a helyi gazdaság, az önkormányzat és az egyetem közötti kapcsolat példaértékű, nem csak magyar, hanem európai viszonylatban is.

Idén 10-12 százalékkal nőtt az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karára jelentkező halllgatók száma, ami azt is mutatja, hogy az összefogás által egyre több fiatalt vonz a város felsőoktatása – hangsúlyozta Cser-Palkovics András polgármester. Köszönetet mondott az egyetemnek és a vállalatoknak, hogy részt vesznek az együttműködésben. „A cégek nem csak a duális képzési formában nyújtanak segítséget, hanem az önkormányzat támogatását is ezek a vállalatok termelték ki adóforintok formájában. Ennek a pénznek pedig jó helye van a felsőoktatásban, hogy a város felsőoktatása meg tudjon felelni a város iparának.”

dr. habil. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja a pragmatizmus és az adaptivitás fontosságát emelte ki a kar működése kapcsán. A hallgatókról szól az egész, amiből az ipar is profitál. Mint mondta a műszaki felsőoktatásban nagyon gyors az „amortizáció” és ezért is nagyon fontos, hogy naprakész tudást taníthassunk.

„Székesfehérvár felsőoktatására a jövőben is szívesen fizetünk adót.” - jegyezte meg beszédének elején Horváth Tamás, az Arconic-Köfém Kft. vezérigazgató-helyettese. Elmondta, hogy az Óbudai Egyetemmel még 1994-ben kezdődött a vállalat kapcsolata és a duális képzés terén vált egyre szorosabbá az együttműködés. A duális képzés, a projektfeladatok és az Arconic Alapítvány a három alappillére az együttműködésüknek. Beszélt arról is, hogy az Arconic komoly fejlesztésekbe kezdett idén Fehérváron, amire a finanszírozás rendelkezésre áll, de a jóval több mint kétszáz szakemberre van szüksége a vállalatnak, akik képzésében nagyon fontos az egyetem. Kiemelte, hogy az egyetem új robotika laboratóriuma nem csak a diákok oktatását fogja segíteni, hanem a jelenlegi szakemberek továbbképzésére is szolgál majd. Az egyetem aláírt együttműködés célja, hogy az ipar 4.0-hz még hatékonyabb legyen az Arconic.

szekesfehervar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.

2024. Március 29. 09:12, péntek | Helyi

Nagypénteken Krisztus kereszthalálára emlékezik a keresztény világ

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek világszerte.

2024. Március 29. 09:04, péntek | Helyi

Online 280, papír alapon 340 forint április 1-től a nyugdíjas buszbérlet Fehérváron

Április elsejétől nagymértékben csökken a székesfehérvári helyi nyugdíjas bérlet ára.

2024. Március 21. 09:19, csütörtök | Helyi

Kevesebb halálos közúti baleset történt Fejér Vármegye útjain

Ülésezett a Fejér Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság, a március 20-ai évértékelőn vármegyei közlekedési szakemberek és együttműködő civilek vettek részt.