Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2017. December 30. 15:28, szombat | Helyi
Forrás: feol.hu

Elképesztő árakkal házalt egy gyanús páros Székesfehérváron

Elképesztő árakkal házalt egy gyanús páros Székesfehérváron

Gyanús páros járta a hetekben körbe a panelházakat Székesfehérváron, és irreális áron, agresszív módszerekkel kínálták szolgáltatásaikat.

Hasonló stílusban már több nagyvárosban is felbukkantak, ahol szintén ablakfelújítást, javítást kínáltak.

Többek közt a Tóvároson, a Toronysoron, a Sarlón, a Budain és az Ősz utcában is felbukkant az a páros az elmúlt hetekben, amely ablakjavítást, felújítást, karbantartást kínált azoknak, akik ajtót nyitottak nekik. A közösségi oldalakon pörgött a hír, mely szerint meglehetősen agresszív módon léptek fel, és döbbenetes árakat kértek szolgáltatásaikért a férfiak. „Egy konyha-kisszoba ablakának felújítására (nem csere!) 160 ezer Ft-os ajánlatot adtak, amiből azonnal ki kellett volna fizetni 40 ezer Ft-ot, majd a munkák elvégzése után a fennmaradó összeget.” – írta egy érintett, amelyre számos hozzászólás érkezett hasonló esetekről. Volt, aki fizetett is előleget, ám utána állítólag elérhetetlenné vált a cég, amelynek a nevéről is szó esett a fehérváriak között, s utánanézve kiderült: a társaság „kényszertörlés alatt” áll, ami azt jelenti, hogy bármilyen okból is döntött a cég megszüntetése mellett a bíróság, nem végezhetnének a neve alatt üzleti tevékenységet. Sőt, ugyanez a társaság felbukkant Debrecenben, Budapesten és kisebb településeken is. A tapasztalat szerint meglehetősen agresszíven lépnek fel, mindent elkövetnek, hogy bejussanak a lakásba, vagy hogy szerződést kössenek azokkal, akiken kicsit is látják a hajlandóságot vagy a bizonytalanságot. Azt nem tudjuk, hogy egyébként valóban elvégzik-e a kínált szolgáltatást, mert erről nem érkezett hír. S ha nem a kényszertörlés alatt álló cégről lenne szó – ugyanis akad számos olyan, amely hasonló módszerekkel, hivatalosan működik – akkor az előre kialkudott és dokumentumba foglalt árat sajnos jogosan kérik el (feltéve, ha elvégzik az ígért minőségben a munkát). Akkor is, ha az a többi szolgáltató árához képest irreálisan magas, ugyanis árakat a jogszabályok nem szabnak meg. Aki (aláírásával) rábólint egy ilyen összegre, akkor bizony számítson rá, hogy azt később sem nevezheti csalásnak. Itt persze vélhetően másról van szó, hiszen egy eleve jogalap nélküli cég neve merült fel a témában.

A Fejér Megyei Hírlap megkereste az ügyben a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot, ahol elmondták: a fenti esettel összefüggésben nem indított sem büntető, sem pedig szabálysértési eljárást a székesfehérvári rendőrkapitányság. A rendőrség szóvivője emellett hangsúlyozta a már előbb említetteket: önmagában nem valósul meg jogsértés azzal, hogy egy cég nevében lakásokat felkeresve kínálnak szolgáltatást, hiszen mindenkinek belátására van bízva az, hogy kíván-e élni a kínált ajánlattal, vagy sem. Az ügyben azonban felmerült a zaklatás lehetősége is, hiszen egyesek állítása szerint dörömbölve, lakásba nyomulva léptek fel a férfiak. A szóvivő szerint a zaklatás törvényi tényállása azonban nem merül ki a „házaló tevékenység” által. „A zaklatás elkövetési magatartása mások rendszeres vagy tartós háborgatása, személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó bűncselekmény elkövetésével való fenyegetése, ha az visszatérően ismétlődő cselekvés vagy állandó jellegű aktív magatartás.” Ha ez ráillik a házaló férfiakra, ne habozzunk hívni a rendőrséget! Azt javasolják, ha bárkinél gyanús személyek jelennek meg, érdemes bejelentést tenni az ingyenesen hívható segélyhívó telefonszámok valamelyikén, mivel a rendőrség ebben az esetben tud érdemben intézkedni. Majd hangsúlyozták: fontos, hogy legelőször a rendőrséget értesítsék az érintettek! Sok esetben ugyan hasznos az információk és tapasztalatok megosztása a közösségi oldalakon, azonban a rendőrök csak akkor tudnak segíteni, ha bejelentés vagy feljelentés alapján tudomásukra jut a jogsértő vagy gyanús cselekmény. És egyébként is igaz az, hogy kezeljük fenntartásokkal a bekopogó idegeneket, s ne engedjünk be bárkit a lakásba! Erről beszéljünk idős hozzátartozóinkkal is, ugyanis leggyakrabban ők a hasonló módszerekkel üzletet kötők áldozatai. A határozott fellépés és a gondolkodási idő kérése az egyetlen, ami ilyen esetekben megóvhat a felelőtlen döntésektől!

feol.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.