Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Május 11. 08:13, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Ellenőrizni fogják, hogy a kereskedők csökkentik-e a sertéshús árát

Ellenőrizni fogják, hogy a kereskedők csökkentik-e a sertéshús árát

A Nemzetgazdasági Minisztérium ellenőrizni fogja, hogy megjelenik-e a sertéshús fogyasztói árában a 22 százalékpontos áfacsökkentés jövőre, és ha szükséges, intézkedni fog.

Mondta Pankucsi Zoltán, a minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn reggel.

A jövő évi adócsökkentések egyikeként a sertés tőkehús áfája 27 százalékról 5 százalékra csökken, az adóintézkedésnek pedig csak akkor van értelme, ha az így kieső, mintegy 25 milliárd forintos költségvetési bevétel nem a kereskedőknél, hanem a fogyasztóknál marad - hangsúlyozta Pankucsi Zoltán.

Megjegyezte, hogy a minisztériumnak és egyes hatóságoknak megvan a jogosítványa arra, hogy felügyelje a kereskedőket. Ha azt tapasztalják, hogy a költségvetés áfabevétele csökken, ám az áfacsökkentés nem érvényesül a fogyasztói árakban, mert a kereskedők "lenyelik" annak hozadékát, a tárca intézkedni fog. "Megvannak az eszközeink, hogy ezeket a kereskedőket megfelelő módon rávegyük arra, hogy ténylegesen érvényesítsék az árakban az áfacsökkentést" - mondta.

A helyettes államtitkár megerősítette, hogy az szja 1 százalékpontos csökkentése jövőre az első lépés az adókulcs egyszámjegyűvé tételéhez, és 120 milliárd forintos költségvetési bevételkieséssel jár.

A bankadó csökkentéséről pedig azt mondta, nincs nézeteltérés a kormány és az Magyar Nemzeti Bank között a kérdésben. A jegybank jogosan várja el, hogy a bankok a kedvezményért cserébe felpörgessék a hitelezést. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött megállapodásban vállaltak alapján azonban a kormánynak külön feltétel nélkül kellett csökkentenie a bankadót, de a kérdésben egyetért az MNB-vel - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során