Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2013. Szeptember 05. 05:00, csütörtök | Sport
Forrás: orientpress

Ettől nő a karizma - új sportág érkezett Mexikóból

Ettől nő a karizma - új sportág érkezett Mexikóból

A Mexikói Carisma Szövetség jóvoltából a margitszigeti Palatinus Strandra költözött az egyik legnépszerűbb mexikói fallabda játék, a karizma. „Könnyen megtanulható, lendületes, vidám és mozgalmas szórakozást kínál az érdeklődőknek” - mutatta be az új sportágat annak feltalálója, a mexikói Tonatiúh de la Parra Vargas sajtótájékoztató keretében.

A Carisma, magyarosítva Karizma, olyan mexikói „találmány”, amely Magyarországról kiindulva kívánja meghódítani Európát. A mára évtizedes múltra visszatekintő sportág egyik alapja egy baszk eredetű labdajáték, aminek különböző változatait a világ számos országában ismerik, és játsszák. Az ütőkkel és speciális gumilabdával játszható, latinos életérzést sugalló sport ránézésre hasonlónak tűnik a squash-hoz, ám ebben a játékban négy fal helyett csak hármat használnak.

Budapest - sportváros

A főváros egyfajta sportközpontként funkcionál a közép-kelet európai régióban, és tradicionális a sport iránti elkötelezettsége is, ezért kiválóan alkalmas egy újszerű sportág befogadására. Az eredetileg vízpartra megálmodott pálya adta az ötletet egy, a főváros központjában a Dunához szorosan kapcsolódó helyszín felkutatásához - mondta a sajtótájékoztatón Vargas.

A Mexikói Carisma Szövetség saját befektetésként építette fel a Palatinus Strandfürdő területén az üvegkristályból álló két (egy szimpla és egy dupla) frontonpályát, amiken a teljes szezon alatt, májustól október végéig képzett edző segíti az érdeklődőket.

A magyar Karizma Bajnokság versenyeit 2013 szeptemberében rendezik meg, ebben a hónapban minden szombaton amatőr érdeklődők próbálhatják ki magukat a pályákon, míg vasárnaponként egyéb sportágak profi sportolói mérik össze erejüket egy-egy tárgynyereményekkel díjazott bajnokságon. A sportversenyekről ősz végétől televíziós program készül.

A Karizma Klub Palatinus célja a sport népszerűsítése részben Magyarországon, részben Közép-Kelet-Európában. A Budapesten és több nagy vidéki nagyvárosban tervezett bemutató játékokba, versenyekbe elsősorban az egyetemistákat, és középiskolásokat kívánják bevonni, de a tervek szerint a pályákat szabadtéren, közparkokban is felállítják, hogy minél nagyobb közönséget hódítsanak meg.

Így kezdődött a játék

Az Universal Karizma fallabdajáték 1966-ban jött létre a De La Parra család otthonában, Mexikóvárosban. Az első üvegpályával rendelkező Karizma Klubot 1998-ban alapították Cancúnban, amit a 2005-ös Vilma hurrikán teljesen lerombolt.

Tonatiúh de la Parra Vargas később, a családi tradíciót követve létrehozott egy 14 üveg, és egy márványpályával rendelkező klubbot Cancún Marlin paya nevű részén.

Jelenleg is folyik az „Üveg Karizma Park Universal Központ” építése Ocotepecben, melynek 24 üvegpályája lesz, és a karizma tevékenységek nemzetközi központjaként fog funkcionálni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.