Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Június 12. 09:44, hétfő | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Ezért barnulnak a tujafélék - inkább tiszafát és babérmeggyet ültessünk

Ezért barnulnak a tujafélék - inkább tiszafát és babérmeggyet ültessünk

A tuják számára nem optimálisak a magyar éghajlati feltételek és ez jelentősen megkönnyíti a kártevők és betegségek terjedését.

Nem csak ez válthatja ki azonban a tuják barnulását, esetleges pusztulását. A szárazság, a talajtani tényezők és a tápanyaghiány ugyanúgy tönkre tehetik növényeinket. Éppen ezért a Városgondnokság már évek óta nem telepít tujaféléket a közterületekre.

A Csutora temetőben készült kép jobb és bal oldalán is jól látszik, hogy a nyugati tuja, sűrűbb lombozatával nem bírja a klímánkat, míg a hamisciprusok idős példányai (a képen középen), a szellősebb lombozatukkal még viselik a nyári hőhullámokat.

Székesfehérváron egy-egy parkban elvétve még találhatók tuják, de évek óta nem ültet már tujaféléket a Városgondnokság, mert páraigényes növény és a városi klíma nem kedvez neki. Örökzöldek tekintetében inkább tiszafákat és babérmeggyeket érdemes telepíteni - mondta Homoki László kertészmérnök a Városgondnokság kertészeti divízió vezetője. Néhány helyen, jellemzően kertvárosi utcafrontokon és lakótelepi kiskertekben és a temetőkben találhatóak tuják a városban, amiken gyakran megfigyelhető, hogy elkezdenek először kisebb foltokban barnulni, majd szépen lassan elszárad a növény.

A tuják, hamisciprusok sajnos egyre inkább kiszorulnak a parkokból, kertekből, helyettük a tiszafa és a babérmeggy ültetése javasolt, mert sokkal jobban bírják a klímánkat és a betegségekkel szemben is ellenállóbbak.

Ha mégis úgy döntünk, hogy felvesszük a harcot a tuják megbetegedése ellen, akkor a védekezéskor a fertőzött részek erős visszavágása és eltávolítása szükséges. A növényvédelmi kezeléseket pedig a visszavágás és esős időszak után célszerű elvégezni. Azonban ezt a folyamatot a hosszú spóraszóródási időszak miatt a növény állapotához, a fertőzöttség mértékéhez és az időjáráshoz kell mindig időzíteni.

szekesfehervar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.