Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Február 09. 19:02, péntek | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Fehérvár polgármestere is csatlakozott a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez

Fehérvár polgármestere is csatlakozott a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez

Székesfehérvár polgármestere is csatlakozott a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez (Minority SafePack),

melynek célja, hogy az Európai Unió javítsa az őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségek védelmét, és erősítse az unió kulturális és nyelvi sokszínűségét. A szervezőknek 7 uniós tagállamból legalább egymillió aláírást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy az Európai Bizottság érdemben foglalkozzon az őshonos nemzeti kisebbségek helyzetével.

Cser-Palkovics András pénteken délután az Országalma mellett tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Csíkszereda testvérvárosunk polgármesterének megkeresése nyomán ő is csatlakozott az összefogáshoz. Egyúttal kérte a város polgárait, hogy aláírásukkal támogassák a kezdeményezést.

Kattintson IDE, ha a kezdeményezést interneten keresztül szeretné aláírni!

Az Európai Unióban 50 millióan tartoznak valamely őshonos nemzeti kisebbséghez, ám a mai napig nem született átfogó uniós kisebbségvédelmi szabályozás. Ha lenne, az jelentősen javítana a kisebbségek, így a Magyarország jelenlegi határain túl élő magyar polgárok helyzetén is.

A kezdeményezést több önkormányzati képviselő is támogatta aláírásával.

2017 tavaszán az Európai Bizottság bejegyezte az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) által életre hívott Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést (Minority SafePack). Az összefogás arra irányul, hogy a Bizottság foglalkozzon az őshonos nemzeti közösségek jogaival, és az Európai Unió fogadjon el jogi aktusokat a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme érdekében. A szervezőknek 2018. április 3-ig kell összegyűjteniük 7 tagállamból legalább egymillió aláírást ahhoz, hogy a Bizottság érdemben foglalkozzon a témával.

A Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) ülésén a külhoni magyar szervezetek egyértelmű kérést fogalmaztak meg az anyaországi civil szervezetek és politikai pártok felé, hogy Magyarország álljon ki a külhoni magyar nemzetrészek jogvédelme mellett, és támogassa az aláírásgyűjtést. A kezdeményezés sikere kulcsfontosságú mind a határon túli magyarok, mind a többi, Európában őshonos kisebbség szempontjából, akiknek nyelve, kultúrája és hagyományai Európa szerves részét képezik, és gazdagítják az őshonos kontinenst.

A nemzetközi összefogás kapcsán Csíkszereda testvérváros polgármestere, Ráduly Róbert Kálmán levélben kérte Székesfehérvár polgármesterét, hogy segítse sikerre vinni a kezdeményezést és csatlakozzon az aláírásgyűjtéshez.

Székesfehérvár – a magyar történelemben játszott kulcsfontosságú szerepe okán is – felelősséggel tartozik minden magyar polgárért, azokért is, akik a határainkon túl élnek. A város több, határon túli magyarlakta településsel és magyar közösséggel ápol rendszeres, élő kapcsolatot. A külhoni magyarok gyakori szereplői, látogatói a fehérvári kulturális és sportrendezvényeknek, közösségi programoknak, és támogatásukra is több kezdeményezés született már Székesfehérváron. A Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez történő csatlakozással kinyilváníthatjuk, hogy az összmagyar értékek sokszínűsége, megőrzése számunkra is fontos. – hangzott el dr. Cser-Palkovics András polgármester sajtótájékoztatóján.

A városvezető elsőként látta el kézjegyével a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét, egyúttal arra kérte a székesfehérváriakat, hogy ők is támogassák az összefogást. Az íveket a városi rendezvényeken és sporteseményeken találják az érdeklődők. A támogató ív a www.jogaink.hu oldalon is aláírható elektronikusan, illetve a papíralapú ív is elérhető ugyanitt, amely kitöltve postai úton is beküldhető.

szekesfehervar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.

2024. Március 29. 09:12, péntek | Helyi

Nagypénteken Krisztus kereszthalálára emlékezik a keresztény világ

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek világszerte.

2024. Március 29. 09:04, péntek | Helyi

Online 280, papír alapon 340 forint április 1-től a nyugdíjas buszbérlet Fehérváron

Április elsejétől nagymértékben csökken a székesfehérvári helyi nyugdíjas bérlet ára.