Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Május 03. 05:00, vasárnap | Belföld

Fejlesztik a diákok pénzügyi tudatosságát

Fejlesztik a diákok pénzügyi tudatosságát

Több mint 1100 elért diák összesen 28 oktatási intézményben, összátlagban 65 százalékos teszteredmények, öt fontos pénzügyi fogyasztóvédelmi témakör

Egyebek közt e számadatok jellemzik a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ támogatásával lebonyolításra került oktatásokat, amelyeket a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület valósított meg.

Az Egyesület még 2014 októberében hirdette meg programját a fővárosi és Pest megyei általános- és középiskolák részére. A részvétel ingyenes volt, a pénzügyi oktatások előtt elektronikus háttéranyagot kaptak a résztvevők. Az elsajátított tudást önellenőrző kérdéssorokkal előzetesen is tesztelhették.

A személyes oktatások alkalmával öt fő pénzügyi témakört ismertettek, amelyek a következőek voltak: a hitelintézeti betétesek és a befektetők védelme, a bankkártya-használat legalapvetőbb ismeretei, a hitellel és a kölcsönnel összefüggő alapvető tudnivalók, pénzügyi panaszkezelési előírások, valamint a pénzügyi szolgáltatókkal szemben rendelkezésre álló jogorvoslati lehetőségek. Egyúttal tesztek kitöltésére is sor került, mivel az Egyesület kíváncsi volt arra, mennyiben sikerült elsajátítaniuk a fiatal fogyasztóknak az átadott ismereteket és mennyire tudatosak a pénzügyek terén.

A legjobb eredményekkel általában az üzleti-, valamint közgazdasági szakközépiskolák tanulói töltötték ki a teszteket, itt fordultak elő legnagyobb számban a hibátlan feladatlapok. Tanulóik 85 % feletti eredményt értek el.

A tapasztalatok alapján a Pest megyei és a fővárosi eredmények szerinti összehasonlításban - habár kis különbséggel -, de a Pest megyei középiskolások a budapesti iskolák tanulóinál jobb eredményekkel töltötték ki a teszteket (mintegy 72 %-os jó válaszaránnyal).

Ugyanakkor az átlagos eredmények sem mondhatóak rossznak, hiszen alapul véve a programban részt vett 28 általános- és középiskola tanulói által kitöltött összes teszt eredményét, átlagosan a tesztek 65 %-os jó válaszaránnyal kerültek kitöltésre.

A tapasztalatok szerint a diákok legkevésbé a hitelintézetek csődje esetén érvényes kártalanítási szabályokkal, a hitelek kamaton kívüli egyéb költségeivel, valamint elhagyott/elvesztett bankkártya esetében a kárviselési szabályokkal voltak tisztában. Voltak olyan kérdések is, amelyekre szinte kivétel nélkül tudták a választ. Így nem lehetett zavarba hozni őket például azzal, hogy „Minek a rövidítése az OBA?”, de ugyanúgy a Pénzügyi Békéltető Testület feladataival is általában tisztában voltak a tesztet kitöltők.

Összességében elmondható a program tapasztalatai alapján, hogy sok mindent tudnak a diákok, de egyértelműn szükség van összefoglaló előadások megtartására, amelyek segítségével rendszerezni tudják az ismereteket, akár oly módon is, hogy egy-egy konkrét esethez kötik a tudnivalókat.

Az ilyen kampányok nagyban elősegítik azt, hogy a tanulók tudatos pénzügyi fogyasztóvá váljanak felnőttkorukra és nagy eredményességgel, magabiztosan álljanak ki jogaikért.

Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület

Címkék: diák, pénzügy, tanuló

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során