Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2017. Szeptember 30. 08:23, szombat | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Ilyen volt a Kutatók Éjszakája Székesfehérváron

Ilyen volt a Kutatók Éjszakája Székesfehérváron

Az idei Kutatók Éjszakáján is öt fehérvári helyszínen várták az érdeklődőket városszerte. A tinédzserek mellett leginkább családok kisebb gyerekekkel látogatták az érdekesebbnél-érdekesebb fehérvári programokat.

Fehérváron a Grundfos, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, az Óbudai Egyetem, a Terkán Lajos Csillagvizsgáló és a Progresszió Mérnöki Iroda várta a látogatókat.

Az Óbudai Egyetem Alba Régia Műszaki Karán a drónokról, légifelvételek és térképek alapján a város fejlődéséről is hallhattak sok érdekességet a látogatók. Idén is játszhattunk eredeti Comodore 64 és VT Computerrel korabeli játékprogramokkal, de a digitális világ kezdeti mérföldkövei mellett a 3D nyomtatásról, robotikáról is szerveztek programokat. Az egyik legnépszerűbb program a pneumatika világágába engedett betekintést, ahol az egyszerű lufifújáson túl bonyolult gyártósorok miniatürizált változatát a gyerekek maguk is működtethették.

Pénteken délutántól késő estig a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyíltak a városban. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriumában különleges vizsgálatok világát ismerhették meg a látogatók és a Progressio Mérnöki Iroda mellett a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló is megnyitotta kapuit.

A minap 10 éves fehérvári jelenlétét ünneplő Grundfos idén is megnyílt a fehérváriak előtt. Óránként induló gyárlátogatásokon olyan helyekre lehetett bejutni, ahol a világ minden részére készülő hatalmas szivattyúk készülnek. Megnézhettük azt a tesztrészleget, ahol 70 fehérvári mérnök dolgozik és vesz részt a fejlesztésben illetve a tesztelésben. A gyárlátogatáson túl idén is kedveskedett a dán szivattyúóriás a gyerekeknek, akik a szivattyúk gyártásához használatos pici alkatrészekből azt építettek, amit csak szerettek volna.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.