Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Július 18. 07:00, hétfő | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Ismét utazási korlátozásokat vezethetnek be Belgiumban

Ismét utazási korlátozásokat vezethetnek be Belgiumban

Belgiumban tovább erősödik a koronavírus legújabb hulláma, az új fertőzéses esetek száma hetedik hete emelkedik;

a belga kormány utazási korlátozásokat is tartalmazó törvénytervezetet hagyott jóvá, az országban újra bevezethetik a beutazók nyilvántartását célzó járványügyi adatlap használatát (PLF) - közölte a La Libe Belgique című francia nyelvű belga napilap.

A napilap beszámolója szerint Frank Vandenbroucke belga egészségügyi miniszter a főként az utazást érintő várható szigorítások fontosságát az aggaztóvá vált járványügyi helyzet ellenőrzésével indokolta. Az intézkedések, melyek között akár karanténkötelezettség is szerepelhet, a rossz járványügyi mutatókkal rendelkező területekről vagy országokból Belgiumba utazókra vonatkoznak majd.

Az illetékes belga egészségügyi hatóság legfrissebb jelentése szerint naponta átlagosan 7898 új koronavírus-fertőzést jegyeztek fel az országban, ami 26 százalékos növekedést jelent az előző hétnapos időszakhoz képest. A halálozások átlagos száma 2 százalékkal 9-re emelkedett egy hét alatt. A kórházba szállított betegek átlagos napi száma 13 százalékkal 158-ra nőtt. Belga egészségügyi intézményekben 2183 embert ápolnak koronavírussal. Közülük 98 beteget részesítenek intenzív ellátásban.

Belgiumban naponta átlagosan közel 22 ezer koronavírus-tesztet végeznek el 37,9 százalékos pozitivitási arány mellett. A vírus szaporodási rátája 1,09, ami azt jelenti, hogy a járvány terjedésének üteme folyamatos az országban. A 100 ezer lakosra jutó új megbetegedések száma 14 nap alatt elérte a 857-et. Ez az adat két hét alatt megkettőződött - közölték.

A járvány kezdete óta 4 millió 349 ezer 050-en fertőződtek meg az új típusú koronavírussal és 32 051-en haltak meg a szövődményekben Belgiumban.

Noha még mindig emelkedő tendenciát mutatnak a járványügyi mutatók, a növekedés némileg lassul - közölte Yves Van Laethem, a belga Egészségügyi Minisztérium szóvivője. A Leuveni Katolikus Egyetem vonatkozó jelentésére hivatkozva közölte, a koronavírus-fertőzések száma az elmúlt két hétben a munkavállalók körében megkettőződött. Elmondta, a munkaközösségben dolgozók között gyorsabb ütemben, 37 százalékos növekedési arány mellett terjed a fertőzés, mint az általános népesség körében. Ennek oka, hogy sokan tünetmentesen járnak dolgozni, vagy a pozitív eredményű koronavírus-teszt ellenére is - gyakran munkáltatói nyomásra - munkába állnak - közölte.

A napilap beszámolt arról is, hogy Belgium 30 ezer majomhimlő elleni vakcinát vásárol. Frank Vandenbroucke egészségügyi miniszter szombaton írt alá szerződést a Bavarian Nordic dán gyógyszeripari céggel az oltóanyagok beszerzéséről. A vállalat a vakcinákat ősztől biztosítja. A belga közegészségügyi hatóság legfrissebb adatai 224 megerősített majomhimlős esetet jegyeztek fel Belgiumban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése