Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. December 28. 13:03, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Japán utat nyitott a magyar sertéshús előtt

Japán utat nyitott a magyar sertéshús előtt

Magyarország az első olyan afrikai sertéspestissel érintett ország a világon, amellyel Japán megállapodott a regionalizáció kérdésében - közölte az Agrárminisztérium hétfőn az MTI-vel.

Ennek megfelelően a jövőben Japán már nem egész Magyarországról, csupán az afrikai sertéspestissel (ASP) érintett területekről tiltja a sertéshús és hústermékek kiszállítását, a megállapodás jelentős gazdasági előnyt jelenthet a magyar állattartóknak, előállítóknak - írták.

Emlékeztetnek arra, hogy két éve kezdődött a tárgyalássorozat, amely december 16-án zárult a Japánnal kötött regionalizációs megállapodás elfogadásával. Az előkészítő munka magyar részről dr. Bognár Lajos országos főállatorvos vezetésével zajlott, Magyarország tokiói nagykövetségének támogatásával.

A közlemény szerint Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára kiemelte, Japán a világon elsőként Magyarország számára biztosítja az ASP-vel érintett országok közül a regionalizáció lehetőségét.

Ez a lehetőség, amellett, hogy komoly gazdasági előnyt jelent a magyar állattartók, előállítók számára, jelentős elismerés a magyar állategészségügyi szakemberek munkája és az ASP-járvány megfékezéséért tett intézkedéseik felé is - tette hozzá az államtitkár.

"Hazánk afrikai sertéspestistől mentes területeiről az állategészségügyi exportbizonyítvány jóváhagyását követően folytatódhat a kivitel, ezáltal biztosítva a magyar cégek versenyképességének fenntartását a japán piacon" - áll a közleményben.

Címkék: japán, sertéshús

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során