Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2017. Augusztus 15. 06:48, kedd | Helyi
Forrás: okkfehervar.hu

Játékos gyermekprogramok, nyüzsgő Táncház! - Folyatódik a Nemzetközi Néptáncfesztivál

Játékos gyermekprogramok, nyüzsgő Táncház! - Folyatódik a Nemzetközi Néptáncfesztivál

A fergeteges vasárnapi nyitó gála után egészen csütörtökig folytatódnak a XXII. Nemzetközi Néptáncfesztivál rendezvényei Székesfehérváron.

Délelőttönként a Mátyás király-emlékműnél királyi játéktérre, míg délutánonként a Táncházban királyi gyermekjátszóba várják az „apraját”. Újdonság, hogy a hagyományos folkesteket követően fészerbulikat is tartanak a Táncház új közösségi terében, ahol a Galiba, vagy éppen a Tilinkó zenekar húzza a talpalávalót.



A parádés felvonulások, a táncegyüttesek Zichy ligeti bemutatkozó műsorai és a nemzetközi folkestek mellett a gyermekprogramok is elmaradhatatlan részei a Székesfehérvári Királyi Napok keretében rendezett Nemzetközi Néptáncfesztiválnak.

Délelőttönként 11:00 órakor a Mátyás király-emlékműnél királyi játéktérre várják a kicsiket, a hétfői első napot követően augusztus 15-én és 16-án, kedden is szerdán lesz ilyen program. A fesztiválon résztvevő nemzetközi csoportok ízelítőt adnak táncaikból, népi ügyességi játékaikból. Ma délelőtt először Grúzia csoportja volt porondon, majd a spanyolországi Mallorca táncosai örvendeztették meg a közönséget.

Délutánonként 16:00 órakor a Táncházban királyi gyermekjátszó kezdődik, melynek keretében a különféle nemzetek táncainak, népzenéjének, viseleteinek, szokásainak, játékainak megismerésére nyílik lehetőség, aki akarja, felpróbálhatja a jelmezeket és fotózkodhat is a táncosokkal. Hétfőn délután Szibéria, Finnország, Bosznia-Hercegovina táncosainak programját kísérték figyelemmel a kisgyermekes családok, és örömmel be is kapcsolódtak a játékos, táncos programokba.



Az Alba Regia Táncegyesület és az Alba Tánc Nonprofit Kft. nagyon sokat tesz az utánpótlás-nevelésért, a néptánc megszerettetéséért a gyerekekkel. – mondta kérdésünkreMajoros Andorfesztiváligazgató. Már igen korán, 2-4 éves korban Tipegő csoportban tanítják a kicsiket, akik ismerkednek a zenével, a ritmikával, a mondókákkal, és ráhangolódnak a közösségi létre a hasonló korú gyerekekkel. Ennek folytatásaként mehetnek az Alba Regia Művészeti Iskola óvodás, később iskolás csoportjába, majd aki ügyes és kitartó, bekerülhet az albások felnőtt táncosai közé.



A késői órákban is nyüzsög a fehérvári Táncház a néptáncfesztivál idején.A hétfőn, kedden és szerdán 21:30 órakor kezdődő nemzetközi folkesteketkövetően az intézmény megújult és vasárnap felavatott közösségi terébe, a fészerbe invitálják a közönséget. A fészerbulikban hétfőn és kedden este a Galiba zenekar, szerdán a Tilinkó együttes húzza a talpalávalót. 16-án, szerdán az EtnoRom formációval is találkozhatnak a vendégek.



Az utcai programok ingyenesen, a Táncházas rendezvények belépődíj ellenében látogathatóak. A programok és a fellépők sora megtekinthető a fesztivál folyamatosan frissülő honlapján.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.