Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. December 09. 17:12, csütörtök | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Késes támadást előztek meg Franciaországban

Késes támadást előztek meg Franciaországban

Eljárás indult Franciaországban szerdán két 23 éves férfi ellen, akik dzsihadista inspirációjú késes támadást terveztek karácsony környékén - erősítették meg igazságügyi források a Le Parisien című napilap értesülését.

A gyanúsítottak közül az egyiket a Párizshoz közeli Meaux-ban, a másikat pedig Pecq településen november 29-én vették őrizetbe a francia titkosszolgálatok, miután olyan információjuk volt, hogy a két férfi "azonnali támadásra" készül. Mindkettőjük ellen terrorista bűnszövetkezet gyanújával indult eljárás.

"Az egyikőjük biztos, hogy akcióba akart lépni még az év vége előtt" - mondta az AFP hírügynökségnek a rendőrségi forrás. "Követtük a kettejük közti üzenetváltásokat, s azok arra engedtek következtetni, hogy a tervük komoly és azonnali volt" - tette hozzá. Az országos terrorelhárítási ügyészség a gyanú alapján előzetes eljárást indított, s ennek keretében vették őrizetbe a két férfit.

A kihallgatásukon egyikük tagadta a vádakat. Őt már 2019 áprilisában négy év szabadságvesztésre ítélték - amelyből harminc hónapot felfüggesztettek -, amiért még kiskorúként "beismerte rajongását az Iszlám Állam dzsihadista szervezetért". A terrortámadás tervét tagadja, ugyanakkor környezete és más nyomok is azt igazolják, hogy radikalizált iszlamista nézeteket vall - jelezte a forrás. A másik őrizetbe vett férfi bevallotta, hogy "erőszakos akcióra készült".

A rendőrségi források szerint a két férfi a közösségi oldalakon ismerkedett össze, majd személyesen is találkoztak. Üzenetváltásaikban a támadás módjáról cseteltek, majd eldöntötték, hogy késsel fognak karácsonykor az utcán, bevásárlóközpontokban vagy egyetemeken civilekre támadni, s azt követően mártírként meghalni, amikor a kiérkező rendőrök lelövik őket. A rendőrség szerint a két ember által összehangolt, dzsihadista inspirációjú merénylettervről van szó, azzal a különbséggel, hogy a korábbi késes támadásokat elszigeteltebb egyének egyedül hajtották végre.

A két férfi otthonában végrehajtott házkutatások során egy kést, telefonokat és olyan számítógépeket foglaltak le a nyomozók, amelyekben dzsihadista propagandát találtak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése