Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2017. November 11. 08:55, szombat | Életmód
Forrás: blikk.hu

Kiverte a biztosítékot, hogy nincs élet a halál után, most itt a válasz!

Kiverte a biztosítékot, hogy nincs élet a halál után, most itt a válasz!

Nincs élet a halál után, ez teljesen biztos – ezt állítja egy amerikai tudós, - meg még rengeteg másik is persze, - eléggé megalapozottan.

A halál utáni életben hívőknél ez csúnyán kiverte a biztosítékot, de akkor most lássuk is gyorsan az ellenvéleményt.

Először, egy másik kutatásról ejtsünk néhány szót, amely gyakorlatilag értelmetlenné teszi a halál utáni élet fogalmát, ugyanis az szerepel benne, hogy hamarosan nem lesz „kötelező” meghalni. Az Open Biology szaklapban megjelent korábbi tanulmány szerint ugyanis az szerepel, ha a halál biológiai és kémiai folyamatok, reakciók eredménye, akkor elméletileg kéne lennie egy pontnak, ahonnan a folyamat visszafordítható – írja a life.hu. Vizsgálatok közben előfordult – igaz, nem sűrűn, - hogy néhány szívósabb sejttípus aktivitása a halál utáni pillanatokban megnövekedett. Ha sikerülne kideríteni ennek okát, közelebb kerülnénk az örök élet lehetőségéhez.

És, ha kihagyjuk az egészből a tudományt?

Mit mond a hit és a mitológia a halál utáni életről:

A különböző vallások történetében is sok olyan utalás van, miszerint nem szűnik meg az élet a halál után. A Magyar Katolikus Lexikon szerint ez a hit általában a lélek szellemi voltán alapszik a különböző vallásokban.

- Az ókori Egyiptom lakóinak komoly elképzeléseik voltak a halál utáni életről, ezért balzsamozták a holttesteket, tartósítva ezzel, s a gazdagokkal eltemették azokat a tárgyaikat, vagy épp szolgáikat is, amelyekre szükségük lehet a halál utáni életben.

- Az indiai vallásokban megjelenik a lélekvándorlás, mint a halál utáni élet egyik változata.

- A buddhizmus tanai szerint pedig a lélek beleolvad a nirvánába, a kimondhatatlan létbe és az egyéni tudat megszűnésével megszűnik az egyén szenvedése is.

- A görög mitológiában a léleknek árnyélete van az alvilágban. A germán mondákban szereplő Walhallába a halott hősök kerülhettek.

- Az iszlám a halál utáni életet a paradicsom formájában képzeli el: olyan hely, ahová a megfelelő életet élt emberek kerülnek és a földihez hasonló, de azt jóval meghaladó boldogságban és jótéteményekben részesülnek.

- Az Ószövetség már kissé sötétebben látja ezt a dolgot: a régebbi könyveiben szereplő írások szerint a az ember a halál után a Seolba kerül, ami a holtak országa. ráadásul ez egy olyan hely, ahol a vágyak örökre beteljesületlenek maradnak. Később született meg az a meggyőződés, hogy az embert a halála után valamiféle ítélet várja: megítéltetik földi tettei alapján, és dől el, hogy a jóknak, vagy a rosszaknak fenntartott helyre kerül-e.

Ezekhez a részletesen kidolgozott mítoszokhoz, hitbéli elképzelésekhez képest valóban nüansznyi apróságnak tűnik Sean Carroll professzor gondolatmenete, miszerint ahhoz, hogy a halál utáni élet megtörténhessen, a tudatunknak úgy is léteznie kellene, hogy nem kötődik a testünkhöz. Azonban ez nincs így. A tudós azon az állásponton van, hogy a tudatunk csak atomok és elektronok sorozatából áll, ami a halálunk után szintén a semmivé lesz, így elképzelhetetlen, hogy a fizika törvényei engedjék, hogy létezzen a halál utáni élet.

blikk.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.