Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Január 12. 11:38, péntek | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

MINŐSÉGI KÖNYVEK OLCSÓN – MEGNYÍLT A KÖNYVES SZEKÉR A PALOTAI KAPU TÉREN

MINŐSÉGI KÖNYVEK OLCSÓN – MEGNYÍLT A KÖNYVES SZEKÉR A PALOTAI KAPU TÉREN

Fehérváron, a Palotai kapu téren is találkozhatunk már a könyves szekérrel.

Ahol mindenki minőségi könyvhöz juthat egy buszjegy áráért, mindez a Közkincs Egyesület által létrehívott Mozgó Könyvek mozgalomnak köszönhető. A különleges kulturális lehetőség vasárnap kivételével minden nap várja a könyvbarátokat.

A kezdeményezést, amelynek lényege, hogy mindenki minőségi könyvhöz juthasson egy buszjegy áráért Veress Márton álmodta meg Latorcainé Újházi Arankával együtt. Az ötlet kivitelezéséhez partnerekre is leltek a Közkincs Egyesület munkatársaiban és Magyarország Kormányában is.

Dr.Latorcai Csaba társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára a fehérvári megnyitón az olvasás élményéről beszélt. „Különösen családi körben nemesül igazán közösségi élménnyé az olvasás. Magam is, többgyermekes édesapaként szívesen olvasok gyermekeimmel jól ismert meséket, történeteket. Jó átélni együtt újra és újra a magyar népmesék tanulságos történeteit, ugyanakkor megtapasztalni azt, hogy a közös olvasással eltöltött minőségi idő mennyire értékes lelki és szellemi útravalóul szolgál nem csak gyermekeim számára, hanem magam számára is.” – fogalmazott Dr. Latorcai Csaba.

Az eseményen Cser-Palkovics András polgármester fontosnak nevezte a kezdeményezést azért is, „mert a könyves szekér üzenet a kultúra terén, az értékek tekintetében és arra vonatkozóan is, hogy egy közösség mit tud tenni annak érdekében, hogy az emberek hozzá tudjanak jutni a kulturális értékekhez és mindenkinek legyen lehetősége erre.” Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott azért, hogy a városban is volt lehetőség egy könyves szekér felállítására.


A kezdeményezés lényege, hogy mindenki minőségi könyvhöz juthasson egy buszjegy áráért: a használt könyvek 300 forintba, míg az újak 600 forintba kerülnek.

A megnyitón részt vett Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője is, aki Latinovics Zoltán összegyűjtött írásait vásárolta meg a könyves szekérnél. „Már diákkoromban szerettem verset olvasni és mondani is, ez egy régi szerelem. Ma már kevesebb időm van erre, de régebben sokat olvastam angolul is, nagyon szeretem például John le Carré klasszikus kémtörténeteit. A magyar irodalomból pedig József Attila, Ady Endre és Pilinszky a kedvencem.” – mondta el az olvasás örömeiről Vargha Tamás.

A rendezvényen Baráth Eszter Adrienn, a Fehérvári Versünnep döntőse olvasott fel részleteket Müller Péter és Márai Sándor írásaiból, majd Darvasi László Azért olvasok… című versét tolmácsolta. A nyitás alkalmából ellátogatott Fehérvárra Veress Katalin, a Könyvszolgálat Kulturális Egyesület elnöke és Veress Márton, a Könyvszolgálat Kulturális Egyesület tagja is, aki fontos célnak nevezte, hogy a Kárpát-medencében kétszáz könyves kocsit „szórjanak szét”, és egy-két éven belül eljussanak Dél-Erdélybe is, ahol sok magányos, idős ember él.

szekesfehervar.hu

Címkék: belváros, irodalom, könyv

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.

2024. Március 29. 09:12, péntek | Helyi

Nagypénteken Krisztus kereszthalálára emlékezik a keresztény világ

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek világszerte.

2024. Március 29. 09:04, péntek | Helyi

Online 280, papír alapon 340 forint április 1-től a nyugdíjas buszbérlet Fehérváron

Április elsejétől nagymértékben csökken a székesfehérvári helyi nyugdíjas bérlet ára.