Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2017. November 13. 10:08, hétfő | Életmód
Forrás: hvg.hu

Nagyon meredek jóslattal állt elő Stephen Hawking

Nagyon meredek jóslattal állt elő Stephen Hawking

Szó szerint pokollá válhat a Föld Stephen Hawking szerint a globális felmelegedés és a globalizáció nem kívánt hatásai miatt – habár mi ezt már aligha fogjuk megélni.

Az elmúlt időszakban a világ (egyik) legokosabb emberének tartott asztrofizikus, Stephen Hawking több, az emberiség jövőjére vonatkozó igen sötét jóslatot tett közzé. Szűk egy évvel ezelőtt a mesterséges intelligenciával kapcsolatban emlegetett világvégét, idén májusban pedig azt mondta, az emberiségnek 100 éve van hátra (a Földön). Most egy újabb sötét jóslattal állt elő, ami ugyan hosszabb távú probléma, eddig azonban a legsúlyosabb.

Hawking egy pekingi előadáson jelentkezett be, és arról beszélt a közönségnek, hogy a túlfogyasztásnak, a túlnépesedésnek, valamint a túlzott energiafogyasztásnak köszönhetően a Föld egy "tűzgolyóvá" fog válni úgy 600 év múlva – számolt be róla az IFLScience. A "tűzgolyó" szót természetesen nem szó szerint kell érteni, ám a globális felmelegedés előbb-utóbb lakhatatlanná teszi majd a bolygót.

Ebben látszólag nincs minket személyesen érintő rossz hír, hiszen 600 év még odébb van, de nem árt figyelembe venni, hogy a dolog nem 600 év múlva következhet be, egyik pillanatról a másikra, hanem addig fokozatosan romolhat a helyzet, így például már 50 év múlva sem lesz túl jó.

Hawking szerint a túlélést az olyan projektek jelentik, mint a 100 millió dollárból fejlesztett Starshot nevű űrszonda, ami a hozzánk legközelebb eső naprendszer, az alfa Centauri felderítésére szolgál. A projektet Stephen Hawking, valamint Jurij Milner orosz milliárdos közösen jegyzik, az eszköz pedig 20 év alatt érné el a célját.

hvg.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.