Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2018. Október 31. 07:52, szerda | Sport
Forrás: szekesfehervar.hu

Nagyszerű negyedik negyeddel sztárcsapatot vert az Alba Fehérvár az Európa-kupában

Nagyszerű negyedik negyeddel sztárcsapatot vert az Alba Fehérvár az Európa-kupában

Két hibátlan mérleggel rendelkező csapat találkozott az Alba Fehérvár – Varese mérkőzésen a FIBA- Európa-kupában,

hiszen előzőleg a magyar és az olasz gárda is legyőzte a csoportban a portugál és bolgár ellenfelet. Ezúttal három negyeden át fej fej mellett haladtak, a végjátékban azonban pontosabb és harcosabb volt az Alba, amely megőrizte veretlenségét és egy kör után vezeti a csoportot.

Nagy ováció köszöntötte a csarnokban Ronie Moore-t, az olaszok amerikai irányítója öt év után tért vissza Fehérvárra, ahol 2013-ban bajnok lett. Akkori csapatából már senki nincs a mostani kerteben - de a vezetőedzőt, Dzunics Braniszlavot boldogan üdvözölte.

A Varese kezdő ötösébe nem került be Moore, de nélküle is triplával nyitottak az olaszok, amit Heath kosaraival válaszolt meg az Alba. Óriási harc ment minden dobáshelyzetért, de még passzolni sem volt könnyű a vendégek szorításában. Az 7. percben még csak öt pontnál jártak a mieink, amikor a védekezésbeli kihagyások miatt héttel elment a Varese, Dzunics időt kért. Freeman és Filipovics pontjai csalták közelebb az Albát, ekkor lépett pályára Moore. Szerzett is egy duplát, de már nem neki, hanem a második hármasát bevágó Filipovicsnak szólt az ováció. A magyar cserejátékos nyolc ponttal járult hozzá, hogy döntetlennel záruljon az első negyed.

Avramovics szép magasan kivezetett ziccerével ismét a Varese került előnybe, több mint két percet vártunk az első Alba-kosárra. Iszonyatosan keményen és jól védekeztek az olaszok, hatalmas tempó és intenzitás jellemezte a meccset. A fehérváriak is igyekeztek mindenhova odaérni, a Varesének sem volt könnyű dolga támadásban, így alig változott a különbség. Ez volt az a meccs, ahol a kivédekezett támadásokat is nagy taps kísérte – ha már a dobás nem ment a mieinknek. Cartwright büntetőivel sikerült fordítani, és a hatalmasat melózó Lóránt a negyed végére tartogatta első tripláját. Bullock és Freeman ellenben átdobta a gyűrűt, az olaszok bezzeg két triplát dobtak és előnnyel mehettek pihenni.

Nemcsak pontban, más mutatókban is jobb volt a Varese, igaz, nem sokkal, az első félidőben. A lepattanó és a szerzett labda számot is javítottuk az első percben szünet után, Filipovics faultokat is harcolt ki – csak éppen Archie érte el először a tíz pontot, mert kosarat ők dobtak. Mezőnyből először Heath talált be az Albából, ezzel neki is meglett a tíz. Filipovics harmadik triplája után csak eggyel ment a Varese, de Moore a támadóidő végén bravúrkosárral válaszolt. Ritkán estek be a dobások, de Bullock majd Heath is kintről célzott jól és itt volt az előny. Persze jött a Varese válasza, most először a meccsen valóságos dobópárbaj alakult ki. Az Albának még nem volt faultja a negyed utolsó percébe lépve, ezt jól menedzselve sikerült kétpontos előnnyel fordulni a negyedik negyedre.

Abban pedig Bullock büntetőivel és egy kivédekezett támadással indított a Dzunics-csapat. Sőt, Boykins egy remekül járatott labdából triplát dobott, így a meccsen még nem látott „nagy” előnybe került az Alba alig egy perc után – jött is az olasz időkérés. A 33. percben Boykins újabb hármasával már tízzel vezetett az Alba, odaát leginkább Moore dobóformájában bíztak. Cartwright azonban elvette tőle a labdát és brutálisat zsákolt – a negyed felénél még mindig egy tízes volt közte. De elég volt pár rossz támadás és egy perc alatt hetet faragott hátrányából a Varese. Időkérés majd idegtépő percek jöttek, rossz támadásokkal, és hangrobbanás egy Freeman-tripla után. Lehetett fokozni: nagyszerű Freeman-Heath-Lóránt akció végén a kapitány kosarával nyolc volt az előny, másfél perccel a vége előtt. Már kapkodtak az olaszok, akik a meccs utolsó negyedében nem tudtak reagálni az Alba feljavuló teljesítményére. Filipovics újabb fontos kosaraival minden eldőlt. Az utolsó támadásnál már csak a vereség arányán igyekezett kozmetikázni az olasz sztárcsapat - ennél nagyobb dícséret nem kell az Európa-kupában továbbra is hibátlan Albának!

Alba Fehérvár - Pallacanestro Varese 85-77 (19-19, 16-18, 22-18, 28-22)
Alba: Cartwright 10, Keller I., Freeman 15/3, Lóránt P. 15/3, Heath 12. Csere: Boykins 9/9, Bullock 7/3, Filipovics 17/9, Tóth P.

A Varese legjobb dobói: Archie 15/9, Moore 14/12, Avramovics 13/3.

szekesfehervar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.