Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Szeptember 10. 10:54, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Öt településen tartanak időközi önkormányzati választásokat vasárnap

Öt településen tartanak időközi önkormányzati választásokat vasárnap

Öt településen tartanak időközi önkormányzati választásokat vasárnap, a választások között több is van, amelyet a veszélyhelyzet miatt nem tudtak megtartani az eredetileg kiírt tavaszi időpontban.

A helyi választási irodák felkészültek a járványügyi előírások betartására.

A Vas megyei Egyházasrádócon azért lesz időközi polgármester-választás, mert az eddigi faluvezető, Tóth Szilárd (Fidesz-KDNP) májusban egészségi okokra hivatkozva lemondott tisztségéről. A posztért négy független jelölt indul: Derks Wilhelmus Josephus, Dobronics Gábor Sándor, Sőre Zoltán és Szvoboda Tamás. A választói névjegyzékben 1100-an szerepelnek.

A Nógrád megyei Vizsláson képviselő-testületet és polgármestert is választanak vasárnap, miután a község képviselő-testülete június 25-én feloszlatta magát. A polgármesteri tisztségre négyen pályáznak: a község jelenlegi független polgármestere, Angyal Jenő, Drajkó Ferenc és Sándor József független jelöltként, míg Felföldi István a Magyar Munkáspárt színeiben indul a szavazatokért. A hat egyéni listás képviselő-testületi helyért 18-an indulnak, két polgármesterjelölt, Drajkó Ferenc és Felföldi István képviselőként is megméreti magát a voksoláson. A település névjegyzékben 1072 választópolgárt tartanak nyilván.

A Baranya megyei Alsószentmártonban azért lesz polgármester-választás vasárnap, mert a község tavaly októberben megválasztott független polgármestere, Budai László februárban lemondott tisztségéről. Eredetileg június 7-ére tűzték ki a voksolás időpontját, de a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvény rendelkezései miatt az időközi választás elmaradt. A Pécsi Törvényszék januárban közölte az MTI-vel, hogy felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés miatt jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a tavaly megválasztott polgármestert.

A vasárnapi voksoláson négy független jelölt, Acél Péter, Balogh Miklós, Gligulics Olivér és Petrovics Tibor indul. A Baranya megye déli határán, a Dráva közelében fekvő ormánsági településen 825 helybéli szavazhat.



A Somogy megyei Istvándiban azért lesz időközi választás, mert a település korábbi polgármesterét márciusban jogerősen letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság egy a megválasztása előtt elkövetett bűncselekmény miatt, a település vezetője pedig ezzel elvesztette választójogát, tisztsége megszűnt.

Az időközi választást eredetileg júniusban tartották volna, de ez a voksolás is elmaradt a veszélyhelyzet miatt. A polgármesteri tisztségért vasárnap négy független jelölt, Bereczkiné Pavelka Jolán, Kalányos Zoltán, Pécsi Sándor és Rónai Bálint Ádám verseng. A Szigetvár és Barcs között található községben 374 választópolgár szavazhat vasárnap.

A Hajdú-Bihar megyei Hajdúszoboszlón a 8. számú egyéni választókerületben lesz képviselő-választás, miután a körzet tavaly októberben megválasztott képviselője, Török Péter Endre (Fidesz-KDNP-Hajdúszoboszlói Gazdakör, MI Hajdúszoboszlóért) januárban lemondott. A voksolást eredetileg áprilisban tartották volna, de a veszélyhelyzet miatt elmaradt. A vasárnapi időközi választáson három jelölt indul: Jónás Kálmán (független), Kovács Tibor (Momentum Mozgalom) és Nagy Balázs (Fidesz-KDNP-Hajdúszoboszlói Gazdakör, MI Hajdúszoboszlóért). A választói névjegyzékben 2597-en szerepelnek.

Vasárnap három időközi települési nemzetiségi választást is tartottak volna: a Somogy megyei Somogysárdon és a Vas megyei Olaszfán roma, a főváros II. kerületében román képviselőket választottak volna, de ezek a voksolások a szükséges számú jelölt hiányában elmaradnak.

A helyi választási irodák a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozásáért a szavazóhelyiségekben kézfertőtlenítőt helyeznek el, amelyet a választópolgárok a szavazóhelyiségbe érkezéskor és távozáskor is használhatnak. A szavazatszámláló bizottságok tagjai maszkot viselnek, és erre kérik a választópolgárokat is. Kérik azt is, hogy ha sorban kellene állni, tartsanak legalább 1,5 méter távolságot a többi várakozótól, valamint vigyenek magukkal tollat a voksoláshoz. A betegek, a mozgásukban korlátozottak - mint minden választásnál - most is mozgóurnát kérhetnek legkésőbb a szavazás napján 12 óráig a szavazatszámláló bizottságtól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során