Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2017. November 24. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Példátlan hosszúságú életszínvonal-csökkenést jósolnak Nagy-Britanniában

Példátlan hosszúságú életszínvonal-csökkenést jósolnak Nagy-Britanniában

Londoni makrogazdasági elemzők csütörtöki előrejelzései szerint az új brit költségvetési tervezetben szereplő, jelentősen rontott növekedési becslésekből

az életszínvonal hat évtizede nem tapasztalt hosszúságú csökkenésére lehet következtetni, és Nagy-Britannia akár két évtizedet is elveszíthet jövedelemnövekedési szempontból.

Philip Hammond pénzügyminiszter a költségvetési tervezetet beterjesztő előző napi alsóházi beszédében közölte: az új, módosított prognózis szerint a brit hazai össztermék (GDP) az idén a korábban várt 2 százalék helyett 1,5 százalékkal növekszik. Hammond szerint a következő években is további lassulásra kell számítani: jövőre 1,4 százalékos, 2019-ben 1,3 százalékos GDP-bővülés szerepel a friss előrejelzésben.

A Resolution Foundation nevű, elsősorban a kis- és közepes jövedelmű fogyasztók életszínvonal-folyamatainak kutatására szakosodott független londoni gazdaságelemző intézet csütörtökön ismertetett 40 oldalas tanulmányában közölte: az új növekedési előrejelzésekből levezetett modellszámításai azt mutatják, hogy az egy főre jutó elkölthető éves jövedelmi hányad 2022 elején 540 fonttal (190 ezer forinttal) lesz kevesebb annál, amennyi a korábbi növekedési prognózisok alapján abban az évben lehetett volna.

A ház számításai szerint az átlagos éves alkalmazotti jövedelem még nagyobbat zuhan. A Resolution Foundation várakozása az, hogy a fejenkénti tizenkét havi nomináljövedelem 2021 elején 1580 fonttal (jóval több mint félmillió forinttal) lesz alacsonyabb annál az összegnél, amennyit a brit EU-tagságról rendezett tavalyi népszavazás előtti előrejelzések arra az időpontra valószínűsítettek.

A tavaly júniusi referendumon a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.



A Resolution Foundation csütörtökön ismertetett tanulmánya szerint ez lesz a leghosszabb ideig tartó életszínvonal-visszaesés azóta, hogy a mai normáknak megfelelő jövedelmi mérések az 1950-es években elkezdődtek.

A ház szerint az új, jelentősen rontott növekedési előrejelzésekből levezethető kumulatív modellszámítások alapján a brit hazai össztermék nominálértéke 2022 első negyedévében 42 milliárd fonttal lesz kevesebb, mint amennyi az eredetileg - de már a népszavazás után - jósolt növekedési pálya esetén elérhető lett volna, 2021 elején pedig 72 milliárd fonttal - 3,4 százalékkal - marad el attól szinttől, amelyet a tavalyi EU-népszavazás előtti utolsó prognózisok jeleztek.

Más hosszú távú előrejelzések szerint jövedelemnövekedés szempontjából Nagy-Britannia akár két elveszett évtizeddel is szembesülhet.

A Költségvetési Tanulmányok Intézete (IFS) nevű, elsősorban adó- és költségvetés-politikai kutatásokkal foglalkozó elemzőház az új költségvetési előterjesztésben szereplő prognózisokról csütörtökön összeállított tanulmányában közölte: modellszámításai szerint az új prognózisok arra vallanak, hogy az egy főre jutó brit GDP-érték 2021-ben 3,5 százalékkal lesz alacsonyabb az EU-tagsági népszavazás előtti utolsó, 2016 márciusában összeállított IFS-becslésnél.

A kutatóműhely szerint ez 65 milliárd fontos nemzetgazdasági szintű veszteséget jelent a vizsgált előrejelzési távlatban.

Az IFS számítási módszertana alapján az alkalmazotti éves átlagjövedelem csaknem 1400 fonttal lesz alacsonyabb 2021-ben a ház által a népszavazás előtt arra az évre valószínűsített szintnél, és ez azt jelenti, a fejenkénti átlagjövedelem még 2021-ben sem éri utol a globális pénzügyi válság első éve, 2008 előtt mért szinteket.

Az IFS szerint mindezek alapján fennáll annak a veszélye, hogy a jövedelemnövekedési szempontból nem csupán egy, de akár két évtized is odaveszhet Nagy-Britanniában.

Paul Johnson, az IFS igazgatója a tanulmányhoz fűzött kommentárjában közölte: ilyesmire Nagy-Britanniában a 19. század közepe óta nem volt példa.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez