Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Április 16. 09:01, kedd | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Sokmilliós fejlesztésekről is szó volt a Vasváriban a lakossági fórumon

Sokmilliós fejlesztésekről is szó volt a Vasváriban a lakossági fórumon

Lakossági fórumot tartottak hétfő este a 4-es számú választókerületben.

A Vasvári Pál Gimnáziumban tartott fórumon a körzet lakóinak napi aktuális kérdései mellett szó volt arról is, hogy az elmúlt évben több nagyberuházás is befejeződött a körzetben megújult a Horvát István lakótelep összes útja, elkészült a Salétrom utcai sétány, elkezdődött a Deák Ferenc utcai belső úthálózatának felújítása és a Kaszap István utca is új burkolatot kapott.

Molnár Tamás önkormányzati képviselő elmondta, hogy a Lövölde úton sikerült mintegy negyven új parkolót építeni és az ARÉV Sportcsarnok mögött 25 új parkoló is épült. Kérte a lakókat, hogy ha bárhol olyan helyet látnak a házuk körül, ami alkalmas lehet parkolónak, keressék e-mailen vagy Facebookon keresztül. Elhangzott, hogy a Horváth István lakótelepen engedélyes terve van már további parkolók kialakításának.

A lakossági fórum előtt a Horvát István lakótelepi megújult játszótéren tartott bejárást Cser-Palkovics András Fehérvár polkgármestere Molnár Tamás önkormányzati képviselő Bozai IStván városgondnokkal közösen. Az 5,2 millió forintos beruházásból új játékokat helyeztek el a téren, fa szegélyt kapott a homokozó, kicserélték a régi padokat, és a biztonságos használat érdekében bekerítették a játszóteret. A fejlesztés lakossági kérésre, kismamák jelzésére valósult meg a lakótepen. A Horvát István lakótelep 8-10. előtti játszótér 5,2 millió forintos beruházásból valósult meg. A családok birtokba vehettek egy új, kéttornyú mászóvárat, és egy kétállásos hinta is helyet kapott ütéscsillapító burkolattal. A régi, rossz állapotú padokat lecserélték és fából készült szegélyt kapott a homokozó, valamint a kisgyermekek biztonságának érdekében bekerítették a területet.

A lakossági fórumon a jövőre vonatkozó tervek között Molnár Tamás kiemelte, hogy a Lövölde utcában járdafelújítás lesz és az Erzsébet utca belső útjait is szeretnék felújítani a járdákkal együtt. A Béke téren az orosz katonatemető melletti területen egy pihenőparkot alakítanának ki kis játszótérrel.

Egyed Attila a Lövölde 40-es társasház közös képviselője a környéken elszaporodott varjakkal kapcsolatban kérte, hogy a legrövidebb időn belül szeretnének megoldást találni arra, hogy valamivel kevesebb madár legyen a területen, ugyanis annyira sok madárürülék van a környéken, ami az „elviselhetőség határát súrolja.” Elhangzott, hogy a házban nem szeretné senki sem bántani a madarakat. Bárány István a járási hivatal természetvédelemmel foglalkozó munkatársa elmondta, hogy a vetési varjú védett és a városban keresi a táplálékát és itt talált életteret magának, azonban ha nem találnak fészkelésre alkalmas területet továbbállnak majd. A fészek eltávolítása csak engedély birtokában lehetséges kizárólag akkor, ha nincs fióka benne. Amikor a fészkelési szezon befejeződik, utána, kizárólag engedély birtokában el lehet távolítani ezeket. Molnár Tamás önkormányzati képviselő elmondta, hogy elkezdődik az engedélykérés és a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársainak segítségével végzik majd el a varjak kitelepítését. A Városgondnokság pedig a közterületen elvégzi a madárürülékek eltakarítását.

Ugyancsak a Lövölde 40-ből érkezett kérés, hogy tegyék fizetőssé a parkolást a környéken, így az ott élők az évi háromezerötszáz forintos lakossági bérlettel tudnak majd parkolni. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson parkolóautomatákat kell telepíteni és közgyűlési döntés is szükséges hozzá azon túl, hogy a házban lakók egységes véleményen legyenek.

Cser-Palkovics András a parkolási rendszerrel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az nem üzlet, hanem forgalomszabályozás és jóval többet költ a város utakra járdákra, mint a parkolásból származó bevétel. Sokezerrel nőtt az autók száma Fehérváron és az ötvenezret is eléri ma a számuk, így jóval többen szeretnének parkolni, mint ahány parkoló van. Az egy főre eső gépjárműszám pedig várhatóan drasztikusan nő tovább. A megoldás egyéb alternatív közlekedési eszközök és nagy gyűjtőparkolók kialakításában van. Ilyen például a teljesen ingyenesen használható palotavárosi, volt iparcikk piac területén található parkoló. Elhangzott a fórumon, hogy amióta bevezették az egy órányi ingyenes parkolást, nagyobb a forgás a parkolóhelyeken és nem egész napos autó tárolásra használják a parkolókat.

Egy ARÉV Sportcsarnok melletti lakó kérte, hogy rendezvények után ne éjszaka rakodják a roadok a színpadtechnikát. A város polgármestere válaszában elmondta, hogy ma ez az egyetlen csarnok alkalmas Fehérváron, hogy ezer fő fölött tudjon befogadni nézőket egy koncertre. A csarnok viszont erre nem a legalkalmasabb helyen van, mert egy sűrűn lakott városrészben található. Kiemelte, hogy ismételten felszólítják a csarnokot üzemeltető klubbot, hogy este tíz után tartsák be a szabályt, mégpedig azt, hogy nem lehet pakolni a csarnok előtt. Igazi megoldást az fog jelenteni, ha meglesz az alternatívája a csarnoknak, ami a Corvinus mögötti területen TAO-ból épülhet meg. Várhatóan jövőre ilyenkor már épülni fog ez a csarnok, ahova átkerülnek majd ezek a kulturális rendezvények is.

szekesfehervar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.

2024. Március 29. 09:12, péntek | Helyi

Nagypénteken Krisztus kereszthalálára emlékezik a keresztény világ

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek világszerte.

2024. Március 29. 09:04, péntek | Helyi

Online 280, papír alapon 340 forint április 1-től a nyugdíjas buszbérlet Fehérváron

Április elsejétől nagymértékben csökken a székesfehérvári helyi nyugdíjas bérlet ára.