Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2018. Január 09. 18:23, kedd | Helyi
Forrás: feol.hu

Székesfehérvár a második legboldogabb város

Székesfehérvár a második legboldogabb város

Elkészült Magyarország boldogságtérképe, amelyből az is kiderül: a megyeszékhelyek között a boldogságszint alakulását tekintve Fehérvár a második.

A megyeszékhelyek boldogságszintjének versenyét 56-os értékkel Tatabánya nyerte. A várost a dobogón Székesfehérvár követi 53,41-es értékkel, míg a harmadik helyen Szekszárd végzett, 52,84-es értékkel – derül ki a Jobb Veled a Világ Alapítvány és az ELTE Pozitív Pszichológia Kutatócsoportja által végzett felmérésből.

A régiós felosztás szerint az Észak-Magyarországon élők a legboldogtalanabbak, míg a legboldogabbak a Közép-Dunántúlon élők. Boldognak számítanak a nyugat-dunántúliak és a dél-alföldiek, a Közép-Magyarországon és az Észak-Alföldön élők pedig átlagos boldogsági szintet mutattak.

A kutatás a megyei felosztásra is kitér. Eszerint a legboldogabb emberek Komárom-Esztergom, Veszprém, Zala és Vas megyében élnek, míg Fejérben, Pesten, Baranyában és Csongrádon az ott élők leginkább átlagosan boldognak mondhatók. A legboldogtalanabbak a Somogy, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyeiek.

Város versus vidék

A felmérésből kiderül: a nők a kisebb (kétezer lakos alatti) településeken, míg a férfiak a 10 és 25 ezer lakos közötti városokban érzik magukat a legboldogabbnak.

Családi, személyes adatok

A boldogságtérképen jól látható: azok, akik kapcsolatban élnek vagy házasok, boldogabbak, mint az egyedülálló és az özvegy társaik. A skála szerint a legboldogtalanabbak a feleségüket elvesztő férfiak.

A kutatás alapján a boldogság szintjét nagyban növeli a gyermekek száma is: a legboldogabbak a négy vagy annál több gyermekkel rendelkező férfiak és nők, míg a gyermektelen és az egy gyermeket nevelők a legboldogtalanabbak.

Az értékeket a vagyoni helyzet is befolyásolja: azok, akik gazdagnak tartják magukat, kifejezetten boldogok.

Befolyásoló tényezők

A válaszok alapján a boldogságszintet pozitívan befolyásolja a boldogságteremtő képesség (24 százalék), a pszichológiai immunitás (19 százalék), az anyagi helyzet (14 százalék) és a globális jóllét (11 százalék). Az eredményeket tekintve korábban Bagdy Emőke klinikai szak-pszichológus, pszichoterapeuta is hasonlókról beszélt: az egyén csak úgy lehet igazán boldog, ha nem csak az anyagi javait, hanem társas kapcsolatainak minőségét maximalizálja. Ide tartozik a megfelelő biztonságérzet, az önmegvalósítás, a tisztelet és az úgynevezett szeretetkapcsolatok (építő családi és baráti viszonyok) megléte is.

A szakember arról is beszámolt, hogy az egyik legutóbbi világjelentés szerint egy több mint 150 országból álló felmérésben Magyarország a 75. helyen, a középmezőnyben végzett, amely azt jelenti: van még mit tanulnunk a boldogságunk alakítása terén. Például: érdemes lenne kicsit jobban törődnünk egymással.

Frank József

– Az egészség, a család, a jó párkapcsolat és a jó kapcsolatok mindennél fontosabbak. Úgy látom, Székesfehérvár megérdemelte ezt a helyezést, mivel amikor a lányomat meglátogatom itt, boldog embereket látok.

Balogh Marina

– A szabadság az, ami engem boldoggá tesz: ha úgy él az ember és azt csinálja, amit szeretne. Fehérvár is alkalmas a boldog életre, hiszen van itt sportkör, színház és sok remek szabadidős tevékenység is.

Fábián Martina

– Jelen pillanatban a család tesz igazán boldoggá, hiszen van egy egyéves kisfiam. Úgy érzem, Fehérvár megérdemelte a címet: amikor külföldön vagyok, sokszor hiányzik ez a kis város a gyönyörű utcáival.

feol.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.