Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Március 09. 08:41, szombat | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Új közösségi térrel gazdagodik Székesfehérvár Belvárosa

Új közösségi térrel gazdagodik Székesfehérvár Belvárosa

A végéhez közeledik a II. János Pál pápa tér felújítása. Gyönyörű egybefüggő térköves kialakítás készült a téren és a Szent István-székesegyház oldalában,

ahol az egykori sírokat, falakat is jelzi a kövezet. A terület teljes megújulása 2022-re várható, hiszen a Géza nagyfejedelem tér a Bazilika belső felújítását követően készül majd el.

Az Arany János utca felújítása a II. János Pál pápa térrel válik teljessé, hiszen ezt a területet a Szent István-székesegyház külső felújítása, valamint a belső felújítás megkezdése miatt későbbre időzítették a szakemberek. Most azonban már az utolsó simításokat végzi a kivitelező, melynek eredményeként hamarosan újabb közösségi térrel gazdagodik Székesfehérvár.

A burkolat építése a teljes közműcserét, és a lehető legrészletesebb régészeti feltárást követően kezdődött. A Belvárosban zajló felújítási program újabb állomása ez, amelynek eredményeként az egykori négykaréjos templom alaprajza, valamint a feltárt középkori sírok helye is kővel kirakott mintázattal bemutathatóvá vált a II. János Pál pápa téren, valamint a Bazilika oldalában kialakított sétálórészen, amely a lépcsőkön keresztül levezet egészen a Hősök terére.

A fejlesztés befejezése előtt tartott bejáráson dr. Cser-Palkovics András polgármester úgy fogalmazott, hogy gyönyörű és a hely szelleméhez méltó kialakítás készült, hiszen ez a tér a magyar nemzet történelmének is az egyik legfontosabb helyszíne.

A területre még ládákban virágok és cserjék is kerülnek, valamint tájékoztató táblákat is terveznek a szakemberek, amelyek az egykori bazilikáról és az ásatások eredményeiről számolnak be. Ezt követően teljesen bejárható lesz már a tér és környéke. A teljes 3500 négyzetméteres terület felújításának befejezése azonban csak 2022-ben várható, hiszen a Géza nagyfejedelem tér egyelőre munkaterület, a Szent István-székesegyház belső felújítását követően készül majd el, illetve a Nemzeti Emlékhely Sétaút kialakítása során feliratok, utcabútorok kerülnek elhelyezésre.

A Belváros-felújítási program következő állomása a Bartók Béla tér megújítása, közösségi térré alakítása lesz.

szekesfehervar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.

2024. Március 29. 09:12, péntek | Helyi

Nagypénteken Krisztus kereszthalálára emlékezik a keresztény világ

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek világszerte.

2024. Március 29. 09:04, péntek | Helyi

Online 280, papír alapon 340 forint április 1-től a nyugdíjas buszbérlet Fehérváron

Április elsejétől nagymértékben csökken a székesfehérvári helyi nyugdíjas bérlet ára.