Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Február 14. 10:24, szerda | Helyi
Forrás: donna.hu

Valentin-napi szokások a világban

Valentin-napi szokások a világban

A Valentin-nap sehol sem hivatalos állami ünnep, a kormány nem ad rá pihenőnapot

- mily kár - de mégis a népesség egyik fele így is úgy érzi, mintha a fellegekben járna, míg a másik, pár nélkül élő fele közönyt megjátszva a pokolba kívánja az egész szívecskés, plüssmacis, virágos őrületet.

Ám ha jobban megnézzük, a Valentin-nap nem csak arról szól, vagy kellene szólnia, hogy őrült módra cukiságokat kezdünk vásárolni az egyetlenünknek. Számos országban ma már elterjedt szokás, hogy sokan ezen a napon nemcsak a kedvesüket ajándékozzák meg, hanem azoknak a közeli barátoknak, családtagoknak is juttatnak egy kis csokit vagy aranyos képeslapot, akiket igazán közel éreznek a szívükhöz, ezzel is kifejezve szeretetüket és odaadásukat irántuk.

A Valentin-nap igazi gyökerei jó messzire nyúlnak vissza a történelembe. A hagyományok szerint Szent Valentin, akiről az ünnep a nevét kapta, 269. február 14-én halt mártírhalálára emlékeztek az emberek.(Az akkori Claudius császár azért ítélte halálra, mert rendelete ellenére összeházasította a katonákat a kiválasztottjukkal, bár akkor a katonáknak tilos volt megnősülni.) Azonban a későbbiekben egybemosták ezt a dátumot a Rómaiak kedvelt termékenységi ünnepével, a Lupercáliával, melyet minden év február 15-én tartottak meg az ókori Rómában. Azóta persze ezekre a jelentésekre kevesen emlékeznek. A legtöbb ünneplő számára február 14-e a szerelmesek napja mindenestől.

Valentin-nap hazánkban

Bár a hivatalos szerelmesek napját csak 1990 óta tartjuk meg rendszeresen, Magyarországon már sokkal korábban jellemző volt a Bálint-napi ünneplés, igaz, inkább a vallási ünnep került előtérbe, a házasság szentségét óvó szent tisztelete. Illetve ennek a napnak a része volt egyfajta időjósló hagyomány is. Ha Bálint-napon hideg, száraz volt az idő, akkor abban az évben jó termésre lehetett számítani. De ezt a napot tartották sok költöző madarunk visszatérti dátumának és a tavasz előhírnökének is. Bálint Sándor néprajzkutató feljegyzései alapján ezen a napon a szegedi polgárok például egy csíkban felsöpörték a ház udvarát és oda magvakat szórtak, hogy odacsalogassák a madarakat és ezzel együtt a tavaszt is a házhoz. Talán erre vezethető vissza az a hiedelem is, hogy úgy tartották, a madárral álmodás egyenlő a férjhezmenetellel.

Régi magyar szerelmi praktikák erre a napra

Alma kilenc maggal
Olyan almát kell enni, amelyiknek kilenc magja van. Azt a kilenc magot bele kell tenni egy óvatlan pillanatban a kiválasztott fiú zsebébe, és akkor biztos, hogy bele fog szeretni a praktikát végző lányba.

Víz kilenc kútból
Ha valaki kilenc kútról vizet hoz és azzal a kiszemelt legényt vagy lányt megitatja, akkor az illető mindig szeretni fogja. (Ma már talán kilenc különböző csappal is működik a dolog, bár mi még nem próbáltuk.)

Macskafogó
Érdemes cicát "uszítani" a lányos házhoz érkező legényre, mert ha ott egy macska a fiú lábához dörgölődzik, akkor ő abból a házból fog nősülni.

De nem csak nálunk éltek különös szokások ezen a napon.

Anglia
Szokás volt, hogy ezen a napon a fiatalok az első velük ellentétes nemű személyt, akivel találkoztak Valentine néven szólították, megajándékozták, majd egy éven keresztül kitüntetett figyelemben részesítették.

Franciaország
A Valentin-nap a szabadosság napja volt a nők számára, akik ezen a napon akár ki is léphettek házastársi kötelezettségeik alól (vagyis akár meg is csalhatták férjüket), és mindehhez a férjnek még jó arcot is kellett vágnia.

Japán
A Valentin-napot a második világháborút követően az ott állomásozó amerikaiak és a hirtelen megjelenő nyugati szokások terjesztették el a szigetországban. Ott két hónapra tagolódik a szokás. Február 14-én a lányok és nők nemcsak a szerelmesüket ajándékozzák meg (lehetőleg) saját készítésű csokival, hanem apjukat, testvérüket, barátjukat és főnöküket is. Ezért cserébe a férfiaknak március 14-én illik az egy hónappal korábbi csokit egy fehér csokival viszonozni (innen ered a nap neve: White Day-Fehér nap).

Olaszország
A szerelmes fiatalok egy hídon vagy vízparton állva egy arra alkalmas helyre lezárnak egy lakatot, melyen a pár monogrammja, esetleg fényképe is szerepel, majd egy titkos kívánsággal együtt a vízbe dobnak egy-egy a lakathoz tartozó kulcsot.

Finnország
A szerelmesek helyett ezen a napon inkább a barátok ünnepelnek. Apró kártyával, képeslappal, kisebb ajándékkal megemlékezve a barátságról.

Brazília
A szerelmesek napját június 12-én tartják a házasság védőszentjének névnapján. Februárban amúgy sem alkalmas erre az idő, amikor tombol a karneváli láz, ami inkább szól a túlfűtött szenvedélyről és testiségről, mint a meghitt szerelemről.

donna.hu

Címkék: szokások, Valentin nap

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.

2024. Március 29. 09:12, péntek | Helyi

Nagypénteken Krisztus kereszthalálára emlékezik a keresztény világ

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek világszerte.

2024. Március 29. 09:04, péntek | Helyi

Online 280, papír alapon 340 forint április 1-től a nyugdíjas buszbérlet Fehérváron

Április elsejétől nagymértékben csökken a székesfehérvári helyi nyugdíjas bérlet ára.

2024. Március 21. 09:19, csütörtök | Helyi

Kevesebb halálos közúti baleset történt Fejér Vármegye útjain

Ülésezett a Fejér Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság, a március 20-ai évértékelőn vármegyei közlekedési szakemberek és együttműködő civilek vettek részt.