Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Április 28. 16:07, szerda | Helyi
Forrás: Székesfehérvár MJV Hírportál

Városfejlesztési ügyek a csütörtöki Közgyűlésen

Városfejlesztési ügyek a csütörtöki Közgyűlésen

A csütörtöki Közgyűlés közel negyven városfejlesztéssel foglalkozó napirendi pontjáról tartott sajtótájékoztatót Szigli István a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnöke. Szó volt a Királyi Séta projekről, a Fő ut

Királyi Séta

 

A nagyberuházások közül kiemelte a Királyi Séta - Történelmi időutazás az ezer éves Székesfehérváron projektet, melynek megvalósítására van már aláírt támogatási szerződése a városnak. Mint mondta elviekben lenne lehetőség elindítani a beruházás legjelentősebb részét a Nemzeti Emlékhely megvalósítását. Azonban a város és a megye közgyűlésének közös döntése kell ahhoz, hogy melyik tervet valósítsák majd meg. A pályázati anyag lehetővé tette, hogy részenként is közbeszereztethesse a munkát az önkormányzat. A Kalandpark, a Rózsa liget és a Makettváros kérdése kerül napirendre a csütörtöki Közgyűlésen. A munkálatok várható kezdési ideje október 15 és november 1 között lenne –mondta Szigli István- és 2011 szeptemberére fejeznék be a kivitelezést. Kiemelte, hogy a közbeszerzést nemzetközi tenderen kell meghirdetnie a városnak, ami hosszú folyamat, mert azt az EU-s pályáztatási rendszeren keresztül kell közbeszereztetni. Reményét fejezte ki, hogy májusban ki tudják írni e három munkára a közbeszerzést és bízik abban, hogy nyáron döntésre jut a város és a megye közgyűlése a Nemzeti Emlékhely terveivel kapcsolatban.

 

Fő utca, Hiemer-ház

 

A Fő utca és a Hiemer-ház harmadik ütemének felújítása esetében nincs még aláírt szerződés a város és az NFÜ között, azonban a Közgyűlés várhatóan már most csütörtökön kiírja a közbeszerzést a Fő utca felújítására. A tervek szerint pedig idén októberében kezdődnének a munkálatok.

Bölcsődefelújítás

 

 A bölcsődék felújításával kapcsolatban elhangzott, hogy a Speciális Fejlesztő Bölcsőde felújítására és bővítésére írnak ki pályázatot. A pályázaton nyert pénz azonban nem lesz elegendő a felújításhoz. Korábban 79.5 millió Forint pályázati pénzt nyert Székesfehérvár a teljes rekonstrukcióra. A József Attila utcában található speciális fejlesztő bölcsőde az egész megyéből fogad gyerekeket. A jelenlegi épület rendkívül rossz állapotban van és szűkös is a hely az igényekhez képest. A felújítással együtt férőhelybővítés is lesz a bölcsődében, ahol egy egészséges gyerekeket foglalkoztató csoportot indítanak, így bevezethetik az integrált nevelést. Az intézmény azon családoknak nyújt lehetőséget akik hat éven aluli sajátos nevelési igényű gyermeket nevelnek. A bölcsőde gyermekjóléti alapellátásként végzi a felvett gyermekek napközbeni ellátását, gondozását, fejlesztését azonban nem hagyományos értelemben vett bölcsőde. A felújított épületben lesz hidroterápiás medence öltözővel. A konyhát is áthelyezik és egy új társalgóval is bővül az intézmény. Az udvaron higénikus homokozó és új játékok is lesznek.

 

Egycsatornás gyűjtőkémények

 

 Szó volt arról is, hogy az egycsatornás gyűjtőkémények felújítására beérkeztek a pályázatok: kettő háznak jött önkormányzati és állami támogatás iránti kérelme. Elhangzott, hogy a lakástulajdonosok többsége nem él az önkormányzati és az állami támogatási lehetőséggel, pedig jónéhány helyen életveszélyesek a kémények.

 

 Intézményfelújítások

 

 Egy csomagban döntenek 8-9 intézmény felújításának a kivitelezéséről, mert ezeket az iskolaév befejezésével el kell kezdeni. A Városfejlesztési Bizottság elnöke szerint ezek a felújítások majdhogynem életveszély elhárítást jelentenek. Kiemelte, hogy éves szinten minimum 800 millióra szükség lenne négy éven keresztül, hogy elfogadható állapotba kerüljenek az oktatási intézmények, de most csak egy 80 milliós csomagról döntenek majd.

 

Közutak terveztetése

 

 Út, járda és gyalogos átkelőhely tervezésének közbeszerzéséről is dönt majd a Közgyűlés: a Móri út, Bakony-Mura átkötő utca a Szárazrét felé, Titeli – Pancsovai kereszteződés tervezését végezteti el a város.

 

Iszkai út, Kőrösi út utcanevei

 

 Külterületi területrendezésről is szó lesz. Mint mondta az Iszkai és a Kőrösi utcák elnevezésére ajánlást tesz az önkormányzat az utcanevekre. Mintegy 2-300 főt érint a döntés, azonban jelenleg helyrajzi számra is kapnak már a külterületen lakók lakcímkártyát és az utcát is meg lehet jelölni. Belterületbe vonásról egyébként majd a júliusi közgyűlésen várható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.

2024. Március 29. 09:12, péntek | Helyi

Nagypénteken Krisztus kereszthalálára emlékezik a keresztény világ

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek világszerte.

2024. Március 29. 09:04, péntek | Helyi

Online 280, papír alapon 340 forint április 1-től a nyugdíjas buszbérlet Fehérváron

Április elsejétől nagymértékben csökken a székesfehérvári helyi nyugdíjas bérlet ára.

2024. Március 21. 09:19, csütörtök | Helyi

Kevesebb halálos közúti baleset történt Fejér Vármegye útjain

Ülésezett a Fejér Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság, a március 20-ai évértékelőn vármegyei közlekedési szakemberek és együttműködő civilek vettek részt.