Városlista
2019. május 24, péntek - Eszter

Programok | Előadás

A Városházán látható a Bazilikából előkerült 800 éves limoges-i korpusz

Nov. 07. Szer - Dec, 30. Vas
| Fejér, Székesfehérvár

Hétfőtől bárki megnézheti a Városházán a Szent Korona hiteles másolatával szemben a Szent István-székesegyházban végzett régészeti feltárások során előkerült a 800 éves,

zománcberakású limoges-i korpuszt. A limoges-i korpusz a Bazilika belső felújítását követően a templomban lesz látható. 

Szent Imre ünnepén, a Városházán mutatták be a nagyközönségnek a Szent István-székesegyházban megtalált román stílusú, 800 éves limoges-i korpuszt.

A Bazilikában három hónapja tartanak a belső ásatások. A feltárást - mely tisztázta a álló középkori templomok építéstörténetét - Reich Szabina régész vezetil. A leletek az Árpád-ház területen koráig tartogatnak érdekességeket, amelyek közül a legértékesebb a zománcberakású kegytárgy, amit Dél-Franciaországban a 13. első felében készítettek. A korpusz valószínűleg kereskedelmi úton került Székesfehérvárra, vagy az itt szolgáló francia klérikusok egyikének a tulajdonában állhatott. A ritka lelet is bizonyítja, hogy a Belvárosban egykor jelentős egyházi épület állt: a korpusz a szentélyen belül, az oltár körül került elő a feltöltési rétegben.

Az értékes leletről Reich Szabina régész vetítéssel egybekötött előadást tartott a Városháza Dísztermében.

A bemutató előtt Spányi Antal megyés püspök és Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a résztvevőket.

Szeretnénk, hogy minél többen megcsodálhassák a korpuszt, ami néhány centire a lábunk alatt volt évszázadokig a Bazilikában – mondta Cser-Palkovics András Fehérvár polgármestere. Köszönetet mondott a régészek csapatának a munkáért és püspökségnek azért, hogy lehetővé tették az ásatást a Bazilikában. A Városházán jelenleg hivatali időben tekinthető meg az értékes lelet, advent idején pedig hétvégén is bárki megtekintheti a hivatal első emeleti aulájában a korpuszt.

A limoges-i korpusz a belső felújítást követően a Bazilikában lesz látható.

Spányi Antal felelevenítette, hogy amikor a Bazila tetőszerkezete megroggyant válságos időket éltünk át, de Isten a bajt jóra fordította és azóta a tetőszerkezeten kívül a Bazilika homlokzata is megújulhatott és elkezdődött a belső restaurálás. „Ha egyszer egy ilyen komoly felújítási munka kezdődik, akkor meg kéne próbálni a templom belsejében is lehetővé tenni a feltárást és megnézni mit is rejt ez a titokzatos hely, ahol Szent István kora óta keresztények imádkoztak. Készséggel járultunk hozzá a régészeti feltáráshoz. A lelet nem csak egy értékes régészeti tárgy, hanem egy szakrális tárgy is, ami a Bazilika felújítása után a templomban kap majd helyet."

 

szekesfehervar.hu

Fejér, Székesfehérvár