Városlista
2018. június 19, kedd - Gyárfás

Programok | Családi

Hétpróbás Hetedhét Játékfesztivál – kalandos hétvége gyerekeknek

Máj. 26. Szom - Máj, 27. Vas
| Fejér, Székesfehérvár

Ládavasút, felhővadászat, lovagi torna, élményműhely, mackókereső kalandok a hétpróbásoknak, a színpadon bábműsorok, koncertek, a Vörösmarty Színház jótékonysági programja

– igazán sokszínű lesz idén a Hetedhét Játékfesztivál, amelyet a gyermeknap hétvégéjén, május 26–27-én rendeznek meg a Belvárosban, a Városház téren és a Fő utcán, egészen a Mátyás Király-emlékműig.

A játékfesztivál részletes programját ITT találja!

„Székesfehérvár hosszú évek óta a Hetedhét Játékfesztivállal ünnepli a gyermeknapot, és várja a város apraját nagyját. A jelmondat,  mely szerint „A művészet kiköltözik az utcára”, igaznak bizonyult, hiszen a fesztivál a Hetedhét Játékmúzeumból nőtte ki magát.” – hangsúlyozta a beharangozó sajtótájékoztatón Brájer Éva alpolgármester, aki nemcsak a Játékfesztiválra invitálta a fehérvári családokat és a városba érkező vendégeket, hanem a Játékmúzeumba is, ahol az újrainstallált Réber László kiállítás várja a látogatókat Gärtner Petra zseniális rendezésében.

Székesfehérvár alpolgármestere szólt arról a Játékfesztiválhoz kötődő jótékonysági akcióról is, ami Váradi Eszter Sára színművésznőhöz és Németh Mariannhoz, a „Vörösmarty Színház egyik lelkéhez” kötődik, megköszönve nekik a kezdeményezést. Elmondta, hogy az adományok kedvezményezettjei az idei évben a Székesfehérvári Gyermekotthon lakói lesznek.

„Teddy mackó elveszett – a Hetedhét Játékmúzeum lakói kétségbeesve keresik barátjukat, és arra kérik a gyerekeket, segítsenek megtalálni őt.” - hívta fel a figyelmet Nagy Veronika, a Hetedhét Játékmúzeum muzeológusa az egyik legizgalmasabb programra. Elmondta, hogy a Hetedhét Játékfesztivál hétpróbája során – mindkét napon – a Belváros sok pontján várnak feladatok a vállalkozó kedvű mackókeresőkre, akiknek összesen hét sikerpecsétet kell összegyűjteniük ahhoz, hogy Teddy végre hazajusson. A próbák feladatait Adorján Viktor fogalmazta versekbe.

A hétpróbásoknak, no meg persze a többi gyereknek rengeteg más játékot is kínál a fesztivál május 26–27-én a fehérvári Belvárosban, a Fő utcán és a Városház téren.

A felhővadászat minden évben nagy siker az égbe vágyó kicsik között, sokan szeretik a ládavasutat, és a fajátékok is népszerűek a gyerekek között. Lesz  lovagi torna, élményműhely, természetesen macis kézműves foglalkozás, és akár saját játékot is varrhat magának, akinek kedve van.

Idén is folytatódik a  Hétbolha játékcserebere, amelyben arra kérik a gyerekeket, hozzák el régi, megunt játékaikat, hogy a fesztiválon új gazdára találhassanak.

Cserébe hazavihetnek egy másikat, vagy választhatnak azok közül, amelyeket a Hetedhét Játékmúzeum önkéntesei készítettek. Lesz majd fotózás az otthonról hozott kedvenc játékkal, a fotók a múzeum virtuális gyűjteményét gyarapítják. Idén is törekszenek arra, hogy a gyerekeket múzeumi élményben részesítsék. A Hetedhét Játékmúzeum mellett a Deák Gyűjteményt is bevonják a programokba, és múzeumi tárgyak „megszólaltatásával” teszik még élményszerűbbé a rendezvényt.

A játékban megfáradt aprónép a színpad előtt pihenheti ki a fáradalmakat. A színpadot az Egyházmegyei Múzeum és a Püspöki Palota előtt találják az érdeklődők. – tette hozzá  Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője. Fabók Mancsi, Fekete Dávid, a Vaskakas Bábszínház, a Tintaló Társulás, a Bóbita Bábszínház és a Mesebolt Bábszínház előadásai a felnőtteknek is jó szórakozást ígérnek, ahogyan a családi koncertek is: szombaton délután Bolba Éva és a JAZZterlánc, vasárnap délelőtt Palya Bea, délután a  Klárisok zenekar muzsikál.

A szombati napon rendezi meg a Szent István Király Múzeum a Régészet Napját, ennek keretében a Fő utcai Rendház díszudvarában régészhomokozó, interaktív tárlatvezetés, óriáspuzzle és más kirakójáték is várja a gyerekeket.

A résztvevők akár Mátyás aranyforintjának vagy III. Béla rézpénzének másolatát is elkészíthetik maguknak emlékül. A Hetedhét Játékfesztivál ideje alatt a múzeum összes székesfehérvári kiállítóhelye ingyenesen látogatható.

A gyereknaphoz a Vörösmarty Színház is csatlakozik. Vasárnap a Fő utcán a színház művészeivel is találkozhatnak majd a rendezvény látogatói, a színészek mesélnek, énekelnek a kis vendégeknek.

A programnak része egy  jótékonysági adománygyűjtő akció is, amely már május 22-én elkezdődik. Az adományokat – biciklit, sporteszközöket, társasjátékot, színes ceruzát, zsírkrétát – a színházban lehet leadni, vasárnap pedig a színház sátrában. Az összegyűlt játékokat a délben kezdődő színpadi műsor keretében adják át a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központban élő gyerekeknek. Váradi Eszter Sára színművész mindenkit arra kért, hogy támogassák a kezdeményezésüket, hiszen az adományok jó helyre kerülnek. Deresné Tanárki Mária, a kedvezményezett intézmény igazgatója köszönetét fejezte ki a város támogatásáért. Mint mondta, 870 gyerekről és fiatalról gondoskodnak, Székesfehérvár pedig egy olyan város, amely gyermek- és családbarát, és számos pozitív megnyilvánulása irányul a Gyermekvédelmi Központ felé.

A Hetedhét Játékfesztivál első napján, május 26-án, szombaton Mesés kertek címmel gyermek kertépítő versenyt rendeznek a Zichy ligetben: 9–12 óráig a város 23 óvodás csapata dolgozik majd a Zenepavilon mellett. A feladat egy előre elkészített virágágyásba a gyerekek által kigondolt, pedagógus vagy szülői segítséggel kivitelezett fantáziakert kialakítása. A kiskertekre szavazni is lehet: a közönség által a legszebbnek választott három kert alkotóit díjazzák.

 

szekesfehervar.hu

Fejér, Székesfehérvár