Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Július 27. 17:09, csütörtök | Helyi önkormányzati
Forrás: szekesfehervar.hu

26 éves a testvérvárosi partnerkapcsolat

26 éves a testvérvárosi partnerkapcsolat

A Székesfehérvár – Schwäbisch Gmünd Baráti Kör júliusban a német testvérvárosi egyesületnél vendégeskedett.

A 26 éves partnerkapcsolat szerződését aláíró egykori polgármesterek, Balsay István és Dr. Wolfgang Schuster is találkoztak, és a tartós barátságot, a további együttműködést hangsúlyozták.

A Székesfehérvár – Schwäbisch Gmünd Baráti Kör július 18-24. között a német testvérvárosi egyesületnél vendégeskedett. Balsay István, az 1991-es testvérvárosi szerződést aláíró polgármester a látogatás kapcsán elmondta, hogy nagy jelentőségűnek tartja Székesfehérvár és Schwäbisch Gmünd egymásra találását: „Ez volt az első olyan és a mai napig sikeres partnervárosi kapcsolat, amelyet nemcsak az önkormányzatok kiváló közös munkája jellemzett, hanem a civil szféra együttműködése is. Ebbe az egyesületek, az óvodapedagógusok, a diákcsereprogramok, az önkéntes tűzoltók, a rendőrök, a művészek és a családok is beletartoznak.” – mondta, majd hozzátette, hogy nagy élmény volt egy emberöltő elteltével a több generációs találkozás.

Balsay István tolmácsolta a testvérváros üdvözletét a városnak, az intézményeknek, a városi szervezeteknek és a magánembereknek, Schwäbisch Gmünd készen áll a következő 25 éves együttműködésre.

A testvérvárosba érkező csoportot Richard Arnold polgármester fogadta július 20-án a Városházán. Köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy július végén Székesfehérvárra jöhet egy gyors látogatás erejéig a Szent Miklós katolikus ifjúsági fiú kórussal, amelynek egykor ő is tagja volt. A kórus július 31-én, hétfőn, délben a Városház téren énekkel köszönti majd a székesfehérváriakat.

A német testvérváros polgármestere köszöntőjében azt is hangsúlyozta, hogy az európai politikai nézetkülönbségek nem zavarhatják meg a két város polgárai közötti barátságot, a testvérvárosi kapcsolat embertől emberig, szívtől szívig ér. Mindennek fontosságát tükrözi, hogy Gmünd város vezetése ebben a hónapban megemelte a testvérvárosi együttműködésekre fordítható költségvetését.

Igariné Komlósi Erzsébet, a székesfehérvári egyesület elnöke arról beszélt, hogy idén is több generációs csoporttal – unokák, szülők és nagyszülők – érkeztek a fogadó családokhoz. Különleges találkozás ez a 26 évvel ezelőtti együttműködés elindításában résztvevők és a folytonosságot biztosító fiatalok számára.

A szerződést Schwäbisch Gmünd polgármestereként aláíró, későbbi stuttgarti polgármester Dr. Wolfgang Schuster számos alapítvány elnöke, a fenntartható városok elkötelezett szakértője és egyik alapítója a felnőtt szakképzést támogató, idén 30 éves Technische Akademie Schwäbisch Gmündnek. Az egykori városvezetők a jubileumi ünnepség keretében találkoztak és elevenítették föl a testvérvárosi kapcsolat múltját, valamint beszéltek a jelen kihívásairól és Európa jövőjéről. A 30 éves akadémia megalapításakor célul tűzte ki a fiatal munkanélküliség csökkentését, ami napjainkban is aktuális; Balsay István a Székesfehérváron egyre népszerűbb duális képzési rendszert, a város, az egyetemek és a cégek közötti szoros együttműködést hozta föl párhuzamként.

A Baráti kör az egy hetes németországi látogatás során különböző programokon vett részt, azonban ennél még fontosabbnak tartják a találkozás lehetőségét és a baráti beszélgetéseket egymás mindennapi életéről, problémáiról, örömeiről. Az egyesület régi és új tagja együtt tervezik a jövőbeli programokat, például a nyelvtanulással, közös művészeti projektekkel kapcsolatban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 06. 09:48, hétfő | Életmód

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen, pedig 72 százalékuk szerint fontos a rendszeres testmozgás