Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Június 28. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A 40 éves eszközök sem ritkák a magyar gyermekkórházakban

A 40 éves eszközök sem ritkák a magyar gyermekkórházakban

A magyar gyermek-egészségügyi intézmények eszközparkja átlagosan 13 éves, de használnak még 30-40 éves műszereket is. Mindeközben az intézmények 32 százaléka egyáltalán nem tud saját erőből eszközparkjának megújítására pénzt fordítani – derül ki a K&H gyógyvarázs felméréséből.


Az egészségügyi szolgáltatások körét, mennyiségét ma már a hagyományos felkészültség, szakmai hozzáértés mellett befolyásolja a műszerezettség, a korszerű diagnosztikai és terápiás lehetőségek elérhetősége. Az elavult műszerek használatának következményei – a javítási, üzemeltetési költségek növekedése mellett – az esetek egy részében az ellátás minőségében, eredményességében is jelentkeznek.

A K&H gyógyvarázs kérdőíves felmérésében 37 gyermek-egészségügyi intézmény – köztük 25 kórház – vett részt. A válaszok szerint az egyes kórházi osztályok, és egyéb intézmények átlagosan 483 ezer forintot tudnak eszközbeszerzésre fordítani évente, de a válaszadók közel harmadának egyáltalán nem áll rendelkezésére saját forrás az elavult eszközök pótlására, vagy új műszerek beszerzésére, és további 16 százalék is mindössze 100 ezer forint alatti összeggel gazdálkodhat e téren.

A felmérésben résztvevő gyermek-egészségügyi intézmények átlagos eszközállománya 13 éves. A válaszadók által megadott legidősebb eszközök átlagéletkora 24 év, nem ritka, hogy egy-egy intézményben előfordulnak 30 évnél idősebb eszközök is.

A gyermek-egészségügyi intézmények eszközállományuk fejlesztésére, modernizálására leggyakrabban pályázati lehetőségeken keresztül igyekeznek forrást találni (62 százalék), többen veszik igénybe különböző alapítványok segítségét, illetve adományokat gyűjtenek a szükséges eszközökre. Állami forrásból mindössze a válaszadók 16 százaléka tudja biztosítani az új eszközök beszerzését. Az intézmények 43 százaléka kap – rendszeres vagy eseti jelleggel – támogatást a vállalati szektortól.

„A technológia folyamatosan változik, a gyógyításban használt eszközök pedig nemcsak kopnak, de el is avulnak idővel. Nehéz elképzelni, de bizonyos kórházakban ugyanazokkal az eszközökkel kezelik ma a gyerekeket, amelyekkel 30 évvel ezelőtt a szüleiket gyógyították” – mondja Horváth Magyary Nóra. „Bízunk benne, hogy a K&H gyógyvarázs program révén más vállalatokat is ösztönözhetünk a felelősségteljes működésre, a hazai gyermek-egészségügy felkarolására, és ezzel közösen járulhatunk hozzá a jövő társadalmának teljesebb életéhez.”

A gyermek-egészségügyi intézmények szívesen fogadnának további támogatásokat is, amit a gyógyításban, kezelésben közvetlenül szerepet játszó eszközök finanszírozásán túl elsősorban képzésekre, berendezési tárgyakra, bútorokra, valamint informatikai parkjuk bővítésére fordítanának.


A 'gyógyvarázs programról':
„2004-ben azzal a céllal indítottuk útjára a K&H gyógyvarázs programot, hogy a támogatás révén vásárolt eszközökkel, berendezésekkel hozzásegítsük az orvosokat és az ápolókat, hogy pontos diagnosztika segítségével tudják meghozni okos döntéseiket” – mondja Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs igazgatója, a K&H gyógyvarázs zsűritagja. „Az elmúlt évek során a kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére is fenn tudtuk tartani programunkat, és dolgozóinkat, ügyfeleinket és partnereinket is bevonva évente több tízmillió forinttal tudunk hozzájárulni a magyar gyermekegészségügy működéséhez, hatékonyságának javításához.”

A K&H gyógyvarázs program az elmúlt kilenc év során összesen 451,5 millió forinttal járult hozzá a gyermekek gyógyításával, kezelésével foglalkozó 245 kórház és mentőállomás eszközparkjának fejlesztéséhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során