Városlista
2021. október 24, vasárnap - Salamon

Hírek

2017. Augusztus 04. 17:36, péntek | Helyi
Forrás: hirado.hu

A dolgozó hőmérséklete számít, nem a levegőé

A dolgozó hőmérséklete számít, nem a levegőé

A kánikula idején alkalmazható munkaügyi előírások elsősorban a munkavállaló testhőmérsékletéről szólnak és nem a levegőéről. Ha valaki túlhevül, nem kötelezhető munkára, legfeljebb hűvösebb helyen.

Nincs olyan általános szabály, ami alapot adhatna az interneten napok óta terjedő álhírnek, mely szerint akár általános munkaszüneti napot is elrendelhetnek az országban a kánikula miatt – erről beszélt a Ma reggelben Czuglerné Iványi Judit munkajogász.

A szakember egyúttal hangsúlyozta, a szabályozás tulajdonképpen a munkavállaló testhőmérsékletéről szól. E szerint, ha az meghaladja a 38 Celsius-fokot, akkor már nem kötelezhető munkavégzésre azon körülmények között, amelyek ezt az állapotot kiváltják. Ez azt is jelenti, hogy a dolgozónak, ha kánikula okozza nála a túlhevülést, akkor hűvösebb vagy a hőség szempontjából biztonságos helyen továbbra is rendelkezésre kell állnia – mondta a munkajogász.

Kiemelten kell figyelni a dolgozókra

Czuglerné Iványi Judit arról is beszélt, hogy az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés lehetőségét alapvetően a munkáltató köteles biztosítani, így a hőség idején túlzottan meleg munkahelyen dolgozók védelméért is felelős. A vonatkozó szabályokat pedig részben a munkaügyi törvény, részben az arra épülő rendeletek írják elő.

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban közölte, a tartós hőség különösen megviseli az emberi szervezetet, ezért kiemelten fontos, hogy a munkavállalók alkalmazkodni tudjanak a forró napokhoz. A munkaadók kötelezettsége, hogy a hőségriadó ideje alatt az alkalmazottaik igénye szerinti mennyiségben hűtött védőitalt biztosítsanak, emellett a munkavégzés során rendszeresen iktassanak be pihenőidőt, és a kritikus 11-15 óra közti időszakban lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos munkahelyen dolgozzanak a munkavállalók.

Nem kell többet dolgozni

A hőségriasztás miatt előírt pihenőidő miatt a munkavállalóknak a pihenőidő időtartamával munkavégzési kötelezettségük nem hosszabbodik meg – emelte ki a közlemény. Czuglerné Iványi Judit hozzátette, a pihenőidők tartama ilyenkor 5-től 10 percig terjedhet óránként, és nagyon fontos, hogy ezalatt a dolgozók hűvösebb helyen tartózkodjanak, hogy valóban regenerálódhasson a szervezetük.

A szakértő azt is kiemelte, zárt térben a munkavállalónak körülbelül 24 fokos hőmérsékletet kell biztosítani ülő munka esetén. Nehéz fizikai munkánál, amikor a dolgozó szervezete is hőt termel, ennél is hűvösebb kell, hogy legyen a levegő az adott helyiségekben. Ha a munkáltató ezt nem tudja biztosítani, akkor a munkavégzésre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint kültér esetén.

A Híradó stúdióbeszélgetése:

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 11. 08:36, hétfő | Helyi

Vendéglátó üzletek adatszolgáltatási kötelezettsége - október 31-ig várják a bejelentéseket

A vendéglátó üzletek üzemeltetőihez fordul hirdetményével a Polgármesteri Hivatal. Kérik a vonatkozó – és alábbiakban olvasható

2021. Szeptember 27. 08:55, hétfő | Helyi

Még idén kezdődhet a Multicsarnok építése az útkapcsolatokkal együtt

Magyarország Kormánya döntött: biztosítja a szükséges forrást, ezzel indulhat a Multicsarnok építése - jelentette be Vargha Tamás országgyűlési képviselő és Cser-Palkovics András polgármester

2021. Szeptember 27. 08:49, hétfő | Helyi

Áramszünet lesz a héten több utcában karbantartás miatt

Az E.ON tájékoztatása szerint, az általuk a szolgáltatás minőségének javítása miatt végzett karbantartási munkákhoz kapcsolódóan szeptember 27-én és 28-án a Bőrgyár utcában,

2021. Szeptember 23. 09:00, csütörtök | Helyi

Hétfőtől ideiglenesen nem lehet Budai útról a Gáz utca felé kanyarodni

Földgáz vezeték-javítás miatt szeptember 27-én, hétfőn 08.00 órától megváltozik a Budai út – Gáz utca – Lövölde utca csomópont forgalmi rendje: