Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Augusztus 04. 17:36, péntek | Helyi
Forrás: hirado.hu

A dolgozó hőmérséklete számít, nem a levegőé

A dolgozó hőmérséklete számít, nem a levegőé

A kánikula idején alkalmazható munkaügyi előírások elsősorban a munkavállaló testhőmérsékletéről szólnak és nem a levegőéről. Ha valaki túlhevül, nem kötelezhető munkára, legfeljebb hűvösebb helyen.

Nincs olyan általános szabály, ami alapot adhatna az interneten napok óta terjedő álhírnek, mely szerint akár általános munkaszüneti napot is elrendelhetnek az országban a kánikula miatt – erről beszélt a Ma reggelben Czuglerné Iványi Judit munkajogász.

A szakember egyúttal hangsúlyozta, a szabályozás tulajdonképpen a munkavállaló testhőmérsékletéről szól. E szerint, ha az meghaladja a 38 Celsius-fokot, akkor már nem kötelezhető munkavégzésre azon körülmények között, amelyek ezt az állapotot kiváltják. Ez azt is jelenti, hogy a dolgozónak, ha kánikula okozza nála a túlhevülést, akkor hűvösebb vagy a hőség szempontjából biztonságos helyen továbbra is rendelkezésre kell állnia – mondta a munkajogász.

Kiemelten kell figyelni a dolgozókra

Czuglerné Iványi Judit arról is beszélt, hogy az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés lehetőségét alapvetően a munkáltató köteles biztosítani, így a hőség idején túlzottan meleg munkahelyen dolgozók védelméért is felelős. A vonatkozó szabályokat pedig részben a munkaügyi törvény, részben az arra épülő rendeletek írják elő.

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban közölte, a tartós hőség különösen megviseli az emberi szervezetet, ezért kiemelten fontos, hogy a munkavállalók alkalmazkodni tudjanak a forró napokhoz. A munkaadók kötelezettsége, hogy a hőségriadó ideje alatt az alkalmazottaik igénye szerinti mennyiségben hűtött védőitalt biztosítsanak, emellett a munkavégzés során rendszeresen iktassanak be pihenőidőt, és a kritikus 11-15 óra közti időszakban lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos munkahelyen dolgozzanak a munkavállalók.

Nem kell többet dolgozni

A hőségriasztás miatt előírt pihenőidő miatt a munkavállalóknak a pihenőidő időtartamával munkavégzési kötelezettségük nem hosszabbodik meg – emelte ki a közlemény. Czuglerné Iványi Judit hozzátette, a pihenőidők tartama ilyenkor 5-től 10 percig terjedhet óránként, és nagyon fontos, hogy ezalatt a dolgozók hűvösebb helyen tartózkodjanak, hogy valóban regenerálódhasson a szervezetük.

A szakértő azt is kiemelte, zárt térben a munkavállalónak körülbelül 24 fokos hőmérsékletet kell biztosítani ülő munka esetén. Nehéz fizikai munkánál, amikor a dolgozó szervezete is hőt termel, ennél is hűvösebb kell, hogy legyen a levegő az adott helyiségekben. Ha a munkáltató ezt nem tudja biztosítani, akkor a munkavégzésre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint kültér esetén.

A Híradó stúdióbeszélgetése:

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.

2024. Március 29. 09:12, péntek | Helyi

Nagypénteken Krisztus kereszthalálára emlékezik a keresztény világ

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek világszerte.

2024. Március 29. 09:04, péntek | Helyi

Online 280, papír alapon 340 forint április 1-től a nyugdíjas buszbérlet Fehérváron

Április elsejétől nagymértékben csökken a székesfehérvári helyi nyugdíjas bérlet ára.