Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2017. Június 27. 11:06, kedd | Helyi
Forrás: infofehervar.hu

A folyadékpótlás és a sport a hőség idején!

A folyadékpótlás és a sport a hőség idején!

A sokszor hallott mondattal tudunk kezdeni, hogy „Létfontosságú a megfelelő folyadékpótlás a hőségben és fogyassz sok folyadékot!”. Mégis mi is ennek a háttere és miért is igazán fontos?

Ha éreztél már fejfájást, csalóka éhségérzetet, csökkent koncentrációt vagy akár székrekedést, akkor lehet, hogy egyszerűbb az ok, mint azt hinnéd, hiszen lehet, hogy a szervezeted dehidratált állapotban van és ezért vannak a tünetek..

Talán kezdjük azzal, hogy milyen alapvető szerepe lehet a megfelelő folyadékok bevitelének és most kicsit túlmutatóan azon a fontos tényen, hogy testünk 65-70%-a víz, ami pedig már önmagában is beszédes lenne.

Néhány funkció, amit ellát a szervezetben:

  • Tápanyagok szállítása és a méreganyagok kiválasztása
  • Emésztés megkönnyítése
  • Izületek és szövetek feltöltése
  • Hőmérséklet szabályozása az izzadással
  • sav-bázis egyensúly
  • a vérkeringés és a megfelelő vérnyomás biztosítása

Mennyi az annyi?

Már 2%-os folyadékveszteségtől is megbillenhet a folyadékháztartás és így fizikai vagy szellemi teljesítményünk is csökkenhet, ami egy 85kg súlyú férfi esetén 1,19L mennyiséget jelent. Sportoláskor könnyedén veszíthetünk ennyit, hiszen ebben a hőségben fokozott a verejtékezés.

A megfelelő folyadékpótlás által napi 2-3L fogyasztásával eleget tudunk tenni, ilyen hőségben pedig ezt érdemes növelnünk, ha sportolunk, akkor még a 4-5L folyadék is szükséges lehet, ami pedig fontos, hogy ennek nagy részét vízből vigyük be. Miért fontos ez? Eredendően tiszta, szennyeződésektől mentes forrásvizet kellene innunk. Ez segítené a szervezetünk optimális működését. Ezt talán nehéz lenne kivitelezni rendszeresen, így megfelelő lehet, ha ásványvíz vagy tisztított víz fogyasztásával elégítjük ki a szervezet igényét. Az ásványvíz esetén fontos, hogy a benne lévő ásványi anyagok ne haladják meg az 500mg/l mennyiséget.

Sportolás esetén elegendő a víz?

Alapvetően elegendő lehet, ha az edzés magas intenzitású és meghaladja a 60-90 percet, akkor sportital fogyasztása is indokolttá válik, hiszen az elektrolit és szénhidrát pótlásával elkerülhetik a teljesítményük romlását.
Hogyan érjem el, hogy elég folyadékot fogyasszak?

Rossz hír, hogy az ember a szokásai rabja, azaz ez jó hír, ha jó szokásaid vannak:

  • Szoktasd magad arra, hogy mindig legyen nálad folyadék, amit egész napra elosztva fogyassz!
  • Ne akarj egyből 4L folyadékot inni, ha eddig csak 0,5L volt a napi adagod. Folyamatosan és fokozatosan emeld a mennyiséget, hogy 2-3 hét alatt elérd a szükségeset!
  • legyen több kisebb (1 literes) palackod, amiket beosztod a napszakokra, hogy mikorra kell elfogyasztanod, azaz tervezd meg a vízfogyasztást!

(Pletser Ádám - Best Body Nutrition Magyarország)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.