Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. November 24. 07:35, péntek | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

A közösség az első helyen - 75 fát ültetett a Howmet-Köfém Kft.

A közösség az első helyen - 75 fát ültetett a Howmet-Köfém Kft.

A Howmet-Köfém Kft. dolgozói 75 fát ültettek Székesfehérváron.

A vállalat ezzel állít emléket annak, hogy 75 évvel ezelőtt, a világon először kamionokra való kovácsolt alumínium keréktárcsát gyártott clevelandi üzemében. A 75 fából 74 darabot a Palotavárosi tavak mellet ültettek el, kialakítva ezzel egy kisebb juharfa ligetet a városrészben. A 75. juharfa pedig a Howmet-Köfém Kft. székesfehérvári telephelyére kerül.

A Howmet-Köfém Kft-nek köszönhetően juharfa ligettel gazdagodott a Palotavárosi tavak északi része, az István király Általános Iskola mögötti területen.

Csütörtökön kora délután a Howmet-Köfém Kft önkéntesei a Városgondnokság munkatársainak előkészítő munkáját követően és szakmai segítségével ültették el a 74 fát. Az Alcoa e faültetési akcióval kívánt emléket állítani annak, hogy 75 évvel ezelőtt, a világon először kamionokra való kovácsolt alumínium keréktárcsát gyártott clevelandi üzemében. Ezzel egy olyan iparág alapjait teremtették meg, amely a mai napig is a legsikeresebb kerékgyártó technológia világszerte – mondta Katus István, a Howmet Wheel Systems alelnöke. A 75 fából 74 darab a Palotavárosi tavak északi tó részén ültettek el, a 75. juharfa pedig a Howmet-Köfém Kft. székesfehérvári telephelyére kerül. Ez az esemény is jelképe annak a több évtizedes csapatmunkának, amely lehetővé tette, hogy ma az Alcoa keréktárcsák a globális tehergépjárműpiac legtöbbet eladott alumínium keréktárcsái legyenek. Katus István örömét fejezte ki, hogy az önkéntes munkában a cég 95 dolgozója vett részt.

Székesfehérvár polgármestere megköszönte a cégnek a felajánlást. Azt, hogy az ünnep kapcsán is a közösség, a fenntarthatóság szerepelt az első helyen.

A Palotavárosi tavak környékén jelenleg is zajlik az erdőtelepítés, és a városban is nagyon sok zöldfejlesztés történt az elmúlt években, amely ma egy újabb kis erdővel bővülhet – tette hozzá dr. Cser-Palkovics András.

A fásítás előkészítésében a Városgondnokság szakemberei vettek részt, akik az ültetésben is segítettek. Idén összesen több mint 700 új fát ültettek el Székesfehérváron – tájékoztatott Bozai István. Egy elemzés adatait ismertetve a városgondnok kiemelte, hogy a Palotavárosban élők néhány éven belül tapasztalni fogják az erdőtelepítésnek és ennek a mostani ültetésnek is köszönhetően, hogy 2-3 fokkal csökkenhet itt a hőmérséklet a növekvő fáknak köszönhetően. Viza Attila, a városrész önkormányzati képviselője a palotavárosiak nevében mondott köszönetet a felajánlásért.

A Howmet Aerospace 1993 óta van jelen Magyarországon, amikor a társaság jogelődje felvásárolta a Székesfehérvári Könnyűfémmű (Köfém) részvényeinek többségét. A cég mintegy 1600 embert foglalkoztat két magyarországi telephelyén, Székesfehérváron és Nemesvámoson. A vállalat 1996-ban hozta létre globális szolgáltató központját Székesfehérváron, amely immáron globálisan nyújt pénzügyi és adminisztratív támogatást a Howmet Aerospace telephelyeinek. A társaság 1993 óta több mint 9 millió dollárt fektetett közösségi kezdeményezésekbe.

szekesfehervar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.