Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Március 15. 07:19, csütörtök | Sport
Forrás: mno.hu / MTI

A magány lehet a legnehezebb Rakonczaynak

A magány lehet a legnehezebb Rakonczaynak

Rakonczay Viktória szerint férje, az Atlanti-óceánon kenuzó Rakonczay Gábor jól halad: biztos benne, hogy a napi rutint folyamatosan tartja, és a sportember rendben van.

Mint elmondta, „kapott pozíciót” Szeremley Hubáéktól, akik Elizabeth nevű vitorlásukkal már nincsenek abban a térségben, ahol lehetséges lett volna a találkozás. „Kicsi volt az esélye, hogy észreveszik, olyan, mint a szénakazalban tűt keresni. Nagyon csodálkoztam, de persze örültem volna, ha mégis rátalálnak Gáborra” – magyarázta.

Így azonban inkább azt tartja reálisnak, hogy férje körülbelül egy hónap múlva, április 10. körül kiköt Antigua szigetén, és onnan telefonál. Szerinte az sem zárható ki teljességgel, hogy egy arra járó hajó észreveszi. „Azt viszont nem tudni, Gábor mennyire tud jelezni, mert korlátozott mennyiségű rakéta van nála” – közölte.

Rakonczay Viktória hangsúlyozta, hogy mivel korábban együtt már átkeltek egy kis hajóval a nyílt óceánon, jól tudja, hogy kint milyenek a körülmények. „Itthonról brutálisnak és veszélyesnek tűnik, de ott kint megszokja az ember ezt a közeget, és együtt tud élni vele. Megtanulja, hogyan kell biztonságosan viselkedni, és melyek azok a szabályok, amelyeket minden esetben be kell tartani” – közölte.

Véleménye szerint férje betartja az alapvető előírásokat, így biztonsága nem lehet kérdéses: egyebek között a karabiner mindig rajta van, ezáltal pedig rögzítve van a hajóhoz. „Mivel az időjárás is jó a térségben, valószínűleg jól halad, hiszen amikor még telefonon tudtunk beszélni, akkor is fantasztikusan jól haladt, és a vártnál jobb időket evezett. A magány jelenthet számára nagy kihívást” – mutatott rá Rakonczay Viktória.

A sportember célja, hogy a világon elsőként egyedül keljen át kenuval az Atlanti-óceánon: 2011. december 21-én hagyta el a portugáliai Lagos kikötőjét, és 2012. január 6-án, magyar idő szerint hajnali 1.40-kor érkezett meg a kanári-szigeteki Las Palmasba. Ezt a távolságot a tervezett 20 nap helyett 16 nap alatt sikerült teljesítenie, amivel világrekordot döntött. Néhány napos pihenő után január 25-én indult el újra. A túra második szakaszában Rakonczay 5200 kilométert kíván megtenni csaknem három hónap alatt, tervei szerint április elején érkezik a karib-tengeri Antiguához.

Rakonczay Gábor az utolsó sikeres bejelentkezésekor, vagyis február 6-án kapcsolta be utoljára a műholdas telefont. A telefon azóta nem adott több jelet, így nem lehet további pozíciót tudni a kenus hollétéről. Magyar vitorlások, Szeremley Huba és legénysége egy ideig azon az útvonalon hajóztak az Atlanti-óceánon, ahol feltételezett pozíciók alapján esetleg megtalálhatták volna a kenust, de nem sikerült nyomára bukkanniuk. A borász itthon tartózkodó fia, Szeremley László a Napló-online-nak elmondta, hogy az Elizabeth hétfőn még abban a körzetben tartózkodott, ahol volt esély a találkozásra, azóta azonban már távolodnak ettől a ponttól, mert Szeremleyék a Kis-Antillákhoz tartozó Guadeloupe-ban szándékoznak kikötni, míg Rakonczay úti célja a karib-tengeri Antigua-sziget.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.