Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. December 20. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A magyar adósság negyede van európai bankok kezében

A magyar adósság negyede van európai bankok kezében

Június végén összesen 18,5 milliárd eurónyi magyar állampapír volt az Európai Bankhatóság által vizsgált nagybankoknál. A hatvannégy banknál így a teljes magyar adósság 25,3 százaléka van. Meglepetésre nem az OTP, hanem a belga KBC Bank a legaktívabb ezek közül a magyar piacon - írja a Napi Gazdaság.

Az Európai Bankhatóság által vizsgált 64 bankból 33 esetében volt valamekkora magyar állampapír-állomány a könyvekben június végén, a legnagyobb szereplők a hazánkban is jelen lévő pénzintézetek anyabankjai. A 33 cégnél összesen 18,479 milliárd eurónyi magyar állampapír volt, ez 5543,7 milliárd forintot jelent, ami az október végén közölt 21 918,3 milliárdos teljes adósság 25,3 százaléka. Csak összehasonlításként: a fenti összeg több mint a duplája a Franklin Templetonnál lévő 11,7 milliárd dolláros magyar állampapír-portfóliónak.

A bankok közül Magyarország legnagyobb hitelezője a KBC Bank, amely 4,058 milliárd eurónyi magyar kitettséget vallott be, ez 12,2 százalékkal volt magasabb, mint 2012 végén. Ez azt jelenti, hogy a Templeton mellett a belga bank is jelentős hitelezőnek számít, bár így is csak feleakkora a kitettsége, mint az amerikai alapkezelőnek.

A KBC mögött az OTP Bank áll a listán, amely 3,3 milliárd euróval hitelezte Magyarországot a június végi adatok szerint. Ez 8,1 százalékos növekedést jelentett a fél évvel korábbi szinthez képest. A dobogó harmadik fokára az Erste került bő 2 milliárd eurós kitettséggel. A listán az Erstét a nagy magyar bankok anyacégei, az UniCredit, a Raiffeisen, a Bayerische Landesbank, az Intesa Sanpaolo követi. Meglepő, hogy a Magyarországon nem aktív pénzintézetek egy része is tart viszonylag számottevő magyar állampapírt, a német Norddeutsche Landesbanknál például 196 millió euró kitettség volt, míg a szintén német Landesbank Berlin 179 millió eurónyi állampapírt tartott. Hasonló összeg volt a brit HSBC könyvében, és meglepetésre például a spanyol Banco Bilbao Vizcaya is tartott 63 millió eurónyi magyar befektetést.

Amennyiben 2013 első félévét vizsgáljuk, akkor a 33 bank magyar állampapír-kitettsége összesen 1,7 milliárd euróval emelkedett, ez 10,1 százalékos bővülés. A legnagyobb mértékben az ING Bank növelte az állományát, a holland cégnél 61 százalékkal több állampapír volt, mint 2012 végén. Jelentősen, 56 százalékkal növekedett az MKB Bank tulajdonosának, a Bayerische Landesbanknak az állománya is hat hónap alatt, a harmadik legaktívabb pedig a brit Barclays volt 34 százalékos emelkedéssel. A negatív oldalon a szintén brit Royal Bank of Scotland vezette a listát, amely 25 millió eurós magyar állományát szinte teljes egészében leépítette fél év alatt. A jelentősebb kitettséggel rendelkező pénzintézetek közül az olasz Intesa Sanpaolo 13,2 százalékos csökkentését érdemes kiemelni, a CIB Bank tulajdonosa 178 millió euróval mérsékelte magyar kitettségét. Hasonló mértékben, 115 millió euróval csökkent a BNP Paribas állománya, ez 35,7 százalékos visszaesésnek felelt meg.

A legnagyobb állampapír-tulajdonosok közül a KBC fél év alatt 441 millió euróval növelte az állományát, ez az átlagnál nagyobb, 12,2 százalékos növekedést jelentett. Az OTP esetében a 250 millió eurós növekedés 8,1 százalékot jelentett hat hónap alatt, míg az Erste 9,3 százalékkal, 171 millió euróval bővítette portfólióját.

A cégek részleteket is közöltek a futamidő szerinti összetételről, a KBC-nél a legnagyobb tételt, másfél milliárd eurót a három hónapnál rövidebb hátralévő futamidejű papírok teszik ki, további 606 millió eurónyi papír pedig egy éven belül lejár. Vagyis a közeljövőben érdekes kérdés lesz, hogy a bank megújítja-e a lejáratokat. Az viszont megnyugtató, hogy a belga pénzintézetnél van 634 millió eurónyi tíz éven túl lejáró magyar állampapír is.

Az OTP portfóliója nagyban különbözik a KBC-étől, hiszen a magyar pénzintézetnél mindössze 40 millió eurónyi lejárat esedékes három hónapon belül. A legnagyobb tétel, egymilliárd euró, 5−10 év közötti hátralévő futamidővel rendelkezik, de jelentős, félmilliárd euró feletti az 1−2 és a 3−5 éves lejárat is.

A harmadik legnagyobb szereplő, az Erste szintén a rövid magyar papírok piacán aktív, másfél milliárd eurónyi állampapír három hónapon belül lejár, ez a teljes portfólió csaknem háromnegyede. A második legnagyobb tétel a tíz éven túli lejárat 238 millió euróval.

A most közölt banki adatok alapján a korábbinál pontosabb képet kapunk a teljes magyar adósság tulajdonosi összetételéről. A legnagyobb szereplő a Templeton, mely nagyjából 16,1 milliárd eurónyi magyar állampapírral rendelkezik, a nagy európai bankok 18,5 milliárdja mellett említést érdemel még a 2008-ban felvett nemzetközi hitelcsomag, melynek keretében még tartozunk az Európai Bizottságnak. Emellett a lakossági állampapír-állományt érdemes kiemelni, mely az év eleje óta intenzíven növekedett. A felsorolt tételek összesen a teljes magyar adósság hatvan százalékát jelentik. A fennmaradó rész főleg nem európai (elsősorban amerikai és ázsiai) bankoknál, illetve alapkezelőknél lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk