Hírek
2019. Március 06. 07:17, szerda |
Belföld
Forrás: mti - fotók: gourmetfesztival.hu
A paprika, a sercli és a sör az idei Gourmet Fesztivál kiemelt témái
A több mint 50 éttermet felvonultató rendezvényen a két Michelin-csillagos Konstantin Filippou mellett a koreai, az orosz és az albán konyha neves képviselői és egy olasz pezsgőház is bemutatkozik.
A hazai gasztronómia legjobbjainak bemutatását célul kitűző rendezvényen immár kilencedszer találkozhatnak egymással az ország kiemelkedő séfjei, borászai, cukrászai és az igényes gasztronómiáért rajongók május 16-19. között a Millenáris Parkban - idézték fel az MTI-hez kedden eljuttatott közleményükben a szervezők.
Az előző két évhez hasonlóan a Gourmet Fesztivál idén is kulcsszavakat jelölt ki, amelyekről kedvére asszociálhat a több mint 50 kiállító étterem csapata, miközben konyhájuk bevett kínálatából is elhozzák kedvenc fogásaikat és külön a fesztiválra kitalált ételeiket.
A serclinek (kenyérvégnek) a régi magyar konyhától az olaszon át a franciáig óriási a kultusza, és rengeteg példa van a felhasználására a népi konyhákban, a paprika pedig hagyományosan a magyar konyha egyik alapfűszere, ennek ellenére az utóbbi időkben a hazai gasztronómia nem törődött eleget innovatív felhasználásával.
A harmadik téma, a sör nem csupán pácok, raguk, szószok lehetséges alapanyagaként jelenik meg, de a kiállítók között is kiemelt szerepet kap: a belga és cseh klasszikusok mellett a legjobb hazai kisüzemi sörök is csapra kerülnek majd - ígérik a szervezők.
Mint közölték, a gasztronómia rajongóinak legnagyobb közép-európai ünnepén ezúttal is számos kiemelkedő magyar és külföldi séf ad exkluzív vacsorát: az osztrák és mediterrán konyhát vegyítő, kétcsillagos bécsi Konstantin Filippou fúziós ízeit, az egycsillagos szöuli Li Dzsong-kuk évtizedekig érlelt szószait és marinádjait, Iván és Szergej Berezuckij, a moszkvai Twins Garden ikerpár séfjei pedig hatalmas hazájuk számtalan kreatívan feldolgozott alapanyagát hozzák el a Millenárisra.
A Gourmet Fesztiválra érkezik az egyik legelismertebb olasz pezsgőház, a trentói Ferrari is, amelynek válogatott tételeihez a napokban Magyarország legjobbjának választott Stand éttermet jegyző Széll Tamás és Szulló Szabina főz ebédmenüt.
A színpadon mutatkozik be az albán Bledar Kola, aki a világ egyik vezető éttermeként számon tartott koppenhágai Nomában gyűjtött inspirációt ahhoz, hogy hazája egyszerre balkáni és mediterrán hagyományait újraértelmezze, és ott lesz a Gourmet Fesztiválon Max Stiegl is, aki a Fertő-tó melletti éttermében újítja meg Burgenland konyháját belsőségekkel és gőzgombócokkal.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Július 03. 07:34, csütörtök | Belföld
Mávinform: hosszabb a menetidő a győri fővonalon
Késésekre kell számítani kedd délután a győri vasúti fővonalon, ahol egy műszaki hibás vonat okozott fennakadást.
2025. Július 03. 07:32, csütörtök | Belföld
Orbán Viktor: a kormány elfogadta a 3 százalékos otthonteremtési hitelprogramot
A kormány elfogadta a 3 százalékos otthonteremtési hitelprogramot, az új támogatást mindenki igénybe veheti, aki az első saját lakását vagy házát szeretné megvenni -
2025. Július 03. 07:31, csütörtök | Belföld
Szijjártó Péter: a határ a csillagos ég Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolatában
Az elmúlt hónapok során sikerült megteremteni az amerikai-magyar kapcsolatok új aranykorának stabil alapjait, Donald Trump elnök hivatalba lépése óta a barátság felváltotta a kioktatást, a vádaskodást és a megbélyegzést
2025. Július 02. 07:51, szerda | Belföld
Száz mozdonyt szerez be a MÁV 2026 végéig, ebből harminc már megérkezett
Jövő év végéig összesen 100 korszerű mozdonnyal bővül a MÁV személyszállítási flottája, ebből már 30 megérkezett és közülük 24 forgalomba is állt