Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2017. Július 12. 11:00, szerda | Helyi önkormányzati
Forrás: szekesfehervar.hu

A szívünk megszakad, de jobb mint az áramütés

A szívünk megszakad, de jobb mint az áramütés

A Városgonoksághoz is több olyan levél érkezett, mely a légvezetékek alatt lévő, szabálytalanul ültetett fák metszését tette szóvá.

A lakói panaszok többségét jól jellemzi az a néhány napja történt eset, miszerint a hét elején az E-ON elé szeretett volna tüntetést szervezni ugyanaz a lakó a rendszeres áramszünetek miatt, aki a metszés után a Városgondnoksághoz írt panaszlevelet.

Az idei évtől a Városgondnokság szakemberei végzik az E-ON légvezetékei körüli növényzet ritkítását is. Székesfehérváron, a légvezetékek alatt több mint 12 ezer fa található és sajnos sok esetben az átgondolatlan telepítések miatt sok terebélyes fát ültettek a légvezetékek alá a korábbi években.

Az áramszolgáltató a napokban jelezte a Városgondnokság felé, hogy igen sok üzemzavar keletkezik a túl közeli növényzet miatt, ezért intenzívebb munkavégzést kért. A gallyazást végző dolgozók mindig kertész szakember irányításával dolgoznak és rendelkeznek a feladat ellátásához szükséges minden előírt szakmai végzettséggel és szakvizsgával.

Sajnos a légvezeték alá ültetett fákat néha drasztikusan vissza kell metszeni a zavartalan áramellátás biztosítása miatt. Ezt a munkát folyamatosan, egész évben végzi a Városgondnokság. A szakmai előírásokban rögzített védőtávolságból pedig minden ágat el kell távolítanunk, még akkor is, ha ez károsítja a növényt. Szélsőséges esetben a különösen veszélyes fákat ki is kell vágni, de természetesen a kivágott fák helyett az előírt fapótlást végrehajtják és megfelelő helyekre ültetik el.

Sokan nem tudják sajnos, hogy közterületre csak engedéllyel szabad fát ültetni. Fontos megnézni, hogy a földben és a levegőben hol mennek közműveket és csak a megfelelő védőtávolság betartásával lehet telepíteni a növényt.

Bozai István városgondnok hangsúlyozta, hogy maximálisan megértik az érintett lakók szomorúságát a rossz helyre ültetett fák drasztikus visszametszése miatt, de városunk áramellátásának zavartalan biztosítása kiemelt közfeladat. Példaként említette, hogy néhány napja volt olyan lakó, aki a gyakori áramszünetek miatt a hét elején az E-ON-hoz akart tüntetést szervezni, a hét végén a fa megmetszése után pedig a Városgondnoksághoz írt reklamáló és felháborodott levelet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.