Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Július 05. 18:16, szerda | Helyi
Forrás: fehervariprogram.hu

A tenor, aki civilben polgármester: Otokar Klein

A tenor, aki civilben polgármester: Otokar Klein

Az operakedvelő közönség a Sevillai borbélyban és a Hamupipőkében láthatta. Otokar Klein különleges terjedelmű hang birtokosa, aki civilben Érsekújvár polgármestere. Verdi Requiemjét fogja énekelni Székesfehérváron.

Otokar Klein igazi közép-európai művész: német nevet visel, magyar az anyanyelve és szlovák állampolgár. Különleges terjedelmű és szépségű hang birtokosa. A művész a pozsonyi konzervatóriumban kezdte a tanulmányait, majd ugyanitt a Zeneművészeti Főiskolán képezte magát tovább. A Francia Rádió Filharmonikus Zenekarának felkérésére 2002 áprilisában egy Cimarosa-operában lépett fel Párizsban, egy évvel később pedig a drezdai Staatskapelle hívta meg, hogy legyen Rossini Stabat Materének egyik szólistája a Semper Operben.

Budapesten, a Magyar Állami Operaházban 2003 januárjában hallhatta először az operakedvelő közönség Bellini Puritánok című operájának Arturójaként. A dalszínházban a Sevillai borbély Almaviva grófjaként is fellépett – ebben a szerepben debütált a bécsi Staatsoperben, 2005 januárjában. A Puritánokban sikert aratott Koppenhágában is, ahol e a mű koncertszerű előadását Friedrich Haider vezényelte.

Szintén sikerrel szerepelt Smetana Az eladott menyasszony című operájának előadásában a bolognai Teatro Communaléban, a trieszti Teatro Giuseppe Verdiben és a salzburgi Grosse Festspielhausban. Pályájának egyik fontos állomása volt Milánó, ahol a világhírű operaház, a Scala színpadán – Daniel Barenboim vezénylete mellett – nyolc előadáson énekelte Prokofjev A játékos című operájának egyik karakterszerepét.

Több más jelentős európai operaszínpadon is bemutatkozott: a drezdai Sächsische Staatsoperben (Rossini: Olasz nő Algírban), a nápolyi Teatro San Carlóban (Schubert: Esz-dúr mise), valamint a brüsszeli Théâtre Royal de la Monnaie új Borisz Godunovjában. Magyarországon rendszeresen vendégszerepel a Miskolci Operafesztiválon, ahol többek között a Don Giovanniban Don Ottaviót énekelte. Debrecenben 2011-ben Rost Andreával a Carmina Burana előadás részese volt.

Otokar Klein „civilben” Érsekújvár polgármestere, 2014 ősze óta tölti be ezt a pozíciót. A múlt évben először megrendezett, Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekversenyen, amelynek Érsekújvár a házigazdája, természetesen a polgármester-tenor a zsűri elnöke.

A tenorista polgármester fellép Fehérváron az idei Musica Sacrán, 2017 augusztus 12-én. Két Kossuth-díjas énekesnőnk, Lukács Gyöngyi (szoprán) és Komlósi Ildikó (mezzoszoprán) mellett Otokar Klein (tenor) és Alexandru Agace (basszbariton) lép a közönség elé. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekart és az Egyesített kórust a Liszt-díjas Drahos Béla vezényli az előadáson.

Néhány előadása a honlapján

A Musica Sacra honlapja

Jegyvásárlás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.