Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. December 23. 13:12, szombat | Helyi
Forrás: feol.hu

A történelmi rang kötelez! Soha nem látott léptékkel fejlődhetett idén a város

A történelmi rang kötelez! Soha nem látott léptékkel fejlődhetett idén a város

Mindannyiunkat foglalkoztat a haza védelme és az érdekében tett erőfeszítések, mégis a legfontosabb számunkra a saját környezetünk, amiben élünk.

Fogalmazott Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese, Székesfehérvár országgyűlési képviselője az FMH-nak adott interjújában.

– Amikor az országgyűlésben vagy a Honvédelmi Minisztériumban dolgozik, mit tart fontosabbnak, a városát vagy az országát?

– Mindig is igyekeztem városom számára a lehető legtöbb kormányzati támogatást megszerezni. A számok önmagukért beszélnek, mutatják az elért eredményt. E mellett az Országházban a nemzet egészéért is felelősséget viselünk.

– Akkor lássuk Fehérvárt! Kérdezhetném is 2017 történéseiről, de hol kezdené ön?

– Az egészségügynél, mert abban mindannyian érintettek vagyunk. 2009-ben az akkori kormány egyetlen tollvonással megakadályozta kórházunk fejlesztését. 2010-ben az új kormány egyik első döntéseként kórházunk 8 milliárd forintos fejlesztést kapott és mára megépült az új diagnosztikai és műtőtömb. A pavilon rendszerű kórház mára már korszerűtlen, ma a gyors és hatékony betegellátás azt kívánja, hogy a beteg egy épülettömbön belül kapja meg a megfelelő ellátást. Ennek szellemében került a neurológiai osztály is az út túloldaláról a hotelépületbe. Akinek családjában volt már agyvérzést elszenvedő beteg, az tudja, hogy mit jelent ez a néhány méter. A Modern Városok Program keretében a Kormány biztosítja az új belgyógyászati tömb megépítéséhez szükséges 7 milliárd forint forrást, így ezzel a lépéssel a kórház magas színvonalon, egy épülettömbön belül tudja majd fogadni a fehérváriakat majdnem minden betegségtípusban.

– Azért ahhoz, hogy biztonságban érezzük magunkat a kórházban meg kell becsülni az orvosokat is.

– Az egészségügyben évtizedek óta felhalmozott gondokat egyetlen pillanat alatt megoldani nem lehet. A gazdasági fejlődés biztosította lehetőségeinket kihasználva minden évben lépünk egyet előre. A tavalyi évben és idén is emeltük az orvosok, a rezidensek és az ápolók bérét. A gyógyításban kulcsszereplő az orvos, de a gyógyulás napjaiban az ápolók, a nővérek azok, akik minden órában, minden percben a kiszolgáltatott helyzetben lévő beteg mellett állnak. Segítik a test gyógyulását és egyben lelki támaszt is nyújtanak a betegnek és családjának. De az egészség ügye még ennél is több. A mi városunk egyedülálló módon minden évben a kórházzal közösen szervez egy nagy városi szűrőnapot a fehérváriak számára, és ezzel a betegségek megelőzésében is élen járunk.

– Ha már szóba hozta a megelőzést, talán azt még korábban kellene kezdeni, egészségesebb környezettel.

– Valóban a megelőzés része a szűrővizsgálat, az egészséges életmód és az egészséges környezet is. Ennek szellemében kezdeményeztük polgármester úrral közösen, hogy a Modern Városok Program része legyen Sóstó és környéke, annak megújítása és rehabilitációja. Újra egészséges, friss víz folyik majd abba a két tóba, melyben a húszas években dédszüleink még fürödtek, de az elmúlt évtizedek alatt elmocsarasodtak. Már megújult a Csónakázó-tó, ahol nyáron csónakázhatunk, télen korcsolyázhatunk. Közös erőfeszítéseink eredményeként a város a magántulajdonosoktól visszavásárolta az Alsóvárosi-rétet. Már készülnek a tervek, hogy a Fehérvár Tüdeje ökológiai fejlesztési program keretében sok ezer fa és bokor beültetésével megvalósuljon az a fehérváriakat szolgáló park, ami egyben Fehérvár levegő minőségét is radikálisan javítani fogja.

– Főleg a fiatalok fogják élvezni az újonnan telepítendő zöldet, akik ma még középiskolákban tanulnak. Az új középiskolai campusról sokat beszéltek, de mi a helyzet vele, mit várhatnak a fehérváriak, sőt a Fejér megyeiek?

– 16 milliárdos kormányzati támogatás keretében Székesfehérvár iskolaváros múltjához és hagyományaihoz méltó középiskolai campust tervezünk a Csónakázó-tó mellett. Az elöregedett volt Ybl Általános Iskola helyén új, modern iskolaépület fogadja majd be a Vasvári Pál Gimnáziumot. Megújul a Kodolányi János középiskola, a Tóparti Gimnázium és a Szabadművelődés Háza épületegyüttese, és felépül az iskolákat szolgáló sportközpont is. A város pezsgő sport és kulturális élete pedig nélkülözhetetlenné teszi, hogy mind a városból, mind az autópálya felől jól megközelíthető helyen felépítsünk egy új rendezvénycsarnokot, amelynek impozáns tervei már elkészültek.

– Ha már történelem: nem lehetne rendezni a Nemzeti Emlékhely ügyét?

– Végre olyan kormányunk van, amelyiknek fontos Székesfehérvár és a város múltja is. A Fehérváron koronázott királyok 500 éves uralkodása alatt Magyarország és benne Székesfehérvár az európai kereszténység metszéspontjában mind politikai, mind gazdasági értelemben meghatározó tényező volt. Ezt a művet ismerjük el akkor, amikor az Árpád-ház program keretében a lerombolt koronázó templom ma még fellelhető köveit méltó módon bemutatjuk a volt Köztársaság Mozi helyén megvalósuló látogatóközpontban, illetve előkészítjük és megvalósítjuk az Árpád-házi királyok művét bemutató kiállítást a Szent István Király Múzeumban. Célunk, hogy a kormányzati támogatást és a város gazdasági erejét jól felhasználva városunk, amely már ma is egy többszázezer fős térség központja újra közép-európai, sőt európai léptékben is jelentős gazdasági és kulturális központtá váljon.

feol.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.