Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2013. Március 08. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Agyi stimuláció győzheti le az anorexiát

Agyi stimuláció győzheti le az anorexiát

A tudósok felvetették annak lehetőségét, hogy mély agyi stimulációval segíthetnének a súlyos anorexiában szenvedő pácienseken - írja a BBC. A kisméretű kanadai tanulmányban résztvevők közül háromnak sikerült híznia, s az eljárás után hangulatuk is javult.

A kanadai kutatók elsősorban azért végeztek tanulmányt, hogy megtudják, az eljárás biztonságos-e a súlyos anorexiában szenvedők részére. A mély agyi stimulációt, amelynek keretében elektródákat ültetnek az agyba, már korábban használták Parkinson és Alzheimer-kóros pácienseknél is, de ez az első alkalom, hogy étkezési rendellenességben szenvedő betegnél alkalmazták.

A kísérleti kutatás keretében 6, 24-57 év közötti nőt kezeltek az eljárással, akiknél más hagyományos gyógymódok nem segítettek. Az elektródákat az agy azon részébe ültették be, amely szabályozza az egyén hangulatát.

Ezt követően bekapcsolták a készüléket, amely folyamatos elektromos ingerlést okozott a tanulmány 9 hónapos időtartama alatt. A tanulmány végére a 6-ból 3 nőnek sikerült felszednie néhány kilót, s a hangulatuk, életszemléletük is pozitív irányba változott. A kutatók szerint a mély agyi stimuláció segített ezen betegeknek, hogy más szemszögből tekintsenek problémájukra, s egyéb kezelési módoknak is hajlamosabbak voltak alávetni magukat a kísérleti vizsgálatot követően.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt