Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2015. Január 31. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az államadósság tizede a zsebünkben van

Az államadósság tizede a zsebünkben van

A központi költségvetés adósságának már 10 százaléka van lakossági állampapírban – írja a Napi Gazdaság az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) honlapján elérhető adatokra hivatkozva.

Az újság pénteki cikke szerint a teljes adósságon belül a forintban kibocsátott papíroknál a lakosság részesedése tavaly december végén meghaladta a 17 százalékot. Az állomány 2014 végén 2411,1 milliárd forintot tett ki a tavalyelőtti 1687,9 milliárd forinttal szemben. A lakossági állampapír-állomány 2010-ben még csak 435,7 milliárd forint volt, vagyis az elmúlt négy évben megötszöröződött.

A központi költségvetés adósságán belül azért van jelentősége a lakossági megtakarításnak, mert minél nagyobb arányban van „befelé” eladósodva az állam, annál kevésbé van kitéve a befektetők hangulatingadozásának. A pozitív trend ugyanakkor nagyban köszönhető annak is, hogy a banki betétek kamatai jelentősen csökkentek az elmúlt években, így a lakossági megtakarításokért vívott versenyben az állampapírok vonzereje jelentősen nőtt – írja a Napi Gazdaság.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket