Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 22. 07:57, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Az egészségügyi intézmények lejárt tartozása február végén meghaladta a 100 milliárd forintot

Az egészségügyi intézmények lejárt tartozása február végén meghaladta a 100 milliárd forintot

Az egészségügyi intézmények lejárt tartozása február végén meghaladta a 100 milliárd forintot

- hangzott el az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének (ETOSZ), a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter (MediKlaszter) és az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) csütörtöki közös sajtótájékoztatóján.

A három szakmai szervezet azt kéri a kormánytól, hogy mihamarabb biztosítsa a kórházak lejárt tartozásának fedezését és mielőbb történjen meg az adósságok teljes rendezése.

Rásky László, az OSZ főtitkára elmondta, hogy tavaly év végén a kormány az egészségügyi intézményrendszer mintegy 130 milliárd forintos tartozásából 90 milliárd forintot rendezett. Januárban azonban már újra 83 milliárd volt a kórházak adósságállománya, februárban pedig már átlépte a 100 milliárd forintot - ismertette az adatokat.

Úgy fogalmazott, hogy az eddigi talán legnagyobb összegű konszolidáció ellenére, ma "rosszabb a helyzet, mint volt".

Az egészségügyi kormányzat többször ígéretet tett az adósság rendezésére, ez a mai napig nem történt meg - emelte ki.

Tóth Zsolt, a MediKlaszter főtitkára a tagjaik körében végzett felmérésre hivatkozva azt mondta, hogy a beszállítók többsége a lejárt kintlévőségének a feléhez sem jutott hozzá. Ugyanakkor - emelte ki - a szállítóknak határidőre teljesíteniük kell a szerződésben vállaltakat, valamint a jogszabályi kötelezettségeket, egyebek között az áfa befizetését.

A beszállító cégek helyzete kritikus, a vállalkozások napról-napra élnek - hangsúlyozta a főtitkár. Megjegyezte, hogy az ágazatban a kis-és középvállalkozói szektor bevétel híján csődbe mehet, elbocsátásokra kényszerülhet, vagy leállíthatja a beszállításokat. Mint mondta, valamennyi tagszervezetre jellemző a megszorítás, többek között az innovációk leállítása.

Rádai Tamás, az ETOSZ igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a kórházi eladósódás hatásai már megjelennek az ellátásban is. Mint mondta, egyre gyakrabban fordul elő, hogy ideiglenesen be kell szüntetni egy-egy kórházi osztály működését és a felfüggesztések 10-15 százaléka eszközellátási zavar miatt történik.

Kifogásolta, hogy az állam elvárja a beszállítóktól, hogy előre fizessék be az áfát, ugyanakkor bizonytalan, hogy a vételárat mikor kapják meg a vállalkozások. Az államnak is jó példát kell mutatnia a szerződések betartását illetően - jegyezte meg.

Rásky László bejelentette azt is, hogy az orvostechnikai beszállítókat képviselő szakmai szervezetek az Állami Számvevőszékhez fordulnak, mert a beszállító cégek tapasztalatai alapján az intézmények sok esetében nem rendezik a késedelmi kamatokat, amelyekről a vállalkozások hivatalosan értesítik őket. Ez pedig jogszabálysértő gyakorlat - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.