Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Január 08. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az elhízottak többsége nem marad tartósan egészséges

Az elhízottak többsége nem marad tartósan egészséges

A londoni University College kutatói 2521, 39-62 éves nőt és férfi fizikai állapotát követték húsz éven át. Rendszeresen mérték testtömegindexüket, koleszterin- és vércukorszintjüket, inzulinrezisztenciájukat és vérnyomásukat. Tanulmányuk az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának szaklapjában jelent meg.

Jó egészségi állapotú elhízottnak azt nevezték a kutatók, akinél a metabolikus szindrómaként ismert anyagcserezavarok - köztük a cukorbetegség - egyetlen kockázati tényezője sem mutatható ki. A vizsgálatban részt vevő 'egészséges elhízottak' több mint 51 százalékának romlott az állapota húsz év alatt, miközben csak 11 százalékuk veszített a testsúlyából és vált egészségesebbé. A maradék 38 százalék elhízott és egészséges maradt a tanulmány húsz éve alatt.

Joshua Bell, a tanulmány egyik vezető szerzője elmondta: az volt a feltevés, hogy az egészséges elhízottak tartósan megőrzik jó egészségi állapotukat, ám ez nem bizonyult igaznak, többségük mutatói hosszú távon romlottak.

A 2521 résztvevő közül a vizsgálat kezdetekor 181-en voltak elhízottak, közülük 66-an tartoztak az egészséges elhízott kategóriába. Öt évvel később az utóbbiak 32 százalékának romlottak az eredményei. Tíz évvel a vizsgálat kezdete után az akkor egészséges elhízottak 41 százaléka, húsz év után 51 százaléka nem volt egészségesnek tekinthető.

'Az egészséges elhízottak esetében nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázata, mint a normális testsúlyú egészséges embereknél' - következtetett Bell.

Az Egyesült Államok felnőtt lakosságának 35,7 százaléka volt elhízott 2010-ben az amerikai járványügyi központ (CDC) adatai szerint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.